Home >> Artikkelit >> F-35-hävittäjät ovat kallis virhe, joka pitää korjata

F-35-hävittäjät ovat kallis virhe, joka pitää korjata

31.08.2022 - 15:00
(updated: 31.08.2022 - 15:56)
  • Ihmisiä mielenosoituksessa Säätytalon edustalla.

Suomen hallitus on budjettiriihessä nostamassa sotilasmenoja enemmän kuin minkään muun hallinnonalan menoja. Maamme poliittinen johto on nyt rähmällään Yhdysvaltoihin tehdessään kaikkensa, että Suomi liitetään Naton jäseneksi. Uhkana on, että eduskunta päätyy hyväksymään myös ydinaseet ja Naton tukikohdat ehdoitta. 

Sotilasmenoja kasvatetaan yhteensä reilulla 2,6 miljardilla, josta 1,6 miljardia menee aseostoihin. F-35 -hävittäjien ostoon kuluu noin miljardi. Pelkästään vanhustenhoidosta puuttuu lähes 2 miljardia euroa ja vastaava summa terveydenhuollosta sen nostamiseksi pohjoismaiselle tai kehittyneelle eurooppalaiselle tasolle. 

Panostuksia tarvitaan myös hoitajien palkkojen korottamisiin, ammatillisen koulutuksen laadun palauttamiseksi ja ympäristökriisin hillitsemiseen. Nyt hallitus sen sijaan ohjaa varoja yhdysvaltalaisten asetehtaiden voittoihin. 

Sveitsissä muun muassa vasemmiston ja vihreiden muodostama "Stop F-35" -aloite vaatii maata kumoamaan jo tekemänsä ostopäätöksen näistä hävittäjistä. Se keräsi vaaditut yli 100 000 kannattajaa ja luovutettiin liittovaltionkanslialle. Suomen kommunistinen puolue vaatii hävittäjähankkeen uudelleen arviointia myös Suomessa. 

F-35 -hävittäjä kykenee laukaisemaan ydinkärjillä varustettuja ohjuksia. Kasvanut ydinsodan uhka vaatii Suomea valitsemaan selkeästi puolensa: ydinaseita vastaan. 

Nyt koneen tuotannossa on menossa jo 14. tuotantoerä, mutta koneissa on edelleen pahoja laatuongelmia. F-35A -hävittäjä on täysin käyttökuntoinen vain noin puolet ajasta. Siksi on perusteltua lykätä hankintaa. Tulevana talvena taloustilanne tulee kiristymään energian hinnannousun, inflaation ja odotettavissa olevan taantuman vuoksi. Siksi ei ole perusteltua tuhlata miljardeja sotakoneisiin. 
 

Suomen kommunistinen puolue

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot