Home >> Artikkelit >> Eurooppa palaa ja aavikoituu

Eurooppa palaa ja aavikoituu

09.09.2022 - 14:15
(updated: 09.09.2022 - 18:03)
  • Liisa Taskinen metsätaustalla.

Nautimme poikkeuksellisen pitkään jatkuneesta kesästä, ehkä jopa hieman kärsimmekin. Keski- ja Etelä-Euroopassa ei enää lämmöstä nautita, hätätila alkaa olla käsillä kuumuuden ja kuivuuden takia. Kuivuus on pahinta 500 vuoteen. Normaalisti Euroopassa elokuu on kuumin, ja metsäpalot yleisiä. Nyt lämpöennätykset on lyöty rikki jo heinäkuussa. Englannissa ei 40 asteen helteitä ole ennen koettu. SKP:n puheenjohtaja Liisa Taskinen näkee, että ilmastonmuutos ja sen riskit ovat nousseet tasolle, jossa kukaan ei enää voi niitä ohittaa.

- Kuivuus piinaa useita maita. Euroopan tärkeän vesikuljetusväylän Rein-joen vedenkorkeus on ennätysalhaalla ja uhkaa mm. kivihiilen, öljyn ja maakaasun kuljetuksia, energia- ja juomavesituotantoa ja kastelujärjestelmiä useassa Keski-Euroopan maassa. Suomalaisia kiinnostava Uniperkin on ajautumassa vaikeuksiin kuljetusten vaarannuttua. Ranskasta on näytetty kuvia, kuinka Loire-joen voi ylittää kävellen. Italian Po-joki on vähävetinen. Lontoota halkovan Thames-joen alkulähteet ovat kuivuneet, Taskinen luettelee.

Erikoisen hankala tilanne on Espanjassa, Euroopan vihannes- ja hedelmäaitassa. Viljely on perustunut patoaltaisiin varastoidulla vedellä suoritettuun keinokasteluun, sillä pohjavesien pinta on jo aikoja sitten laskenut hyvin matalalle. Nyt patoaltaatkin uhkaavat kuivua. Osissa Espanjaa on todettu jo aavikoitumistakin entisillä viljelysmailla.

- Mutta kuka todella tarvitsee mansikoita talvella? Niiden, kuten avokadonkin viljely vaatii paljon vettä, kysyy Taskinen.

 

Pahimmat ongelmat edelleen köyhimmissä maissa

Kuivuus, kuumuus ja metsäpalot useissa Euroopan maissa ovat ylittäneet näyttävästi uutiskynnyksen  mediassa YLE:stä Iltalehteen. Uutisointi on jäänyt tilannetta kuvailevaksi ja kauhistelevaksi. Kauheahan tilanne onkin. Kauhea se on myös Somaliassa, Etiopiassa ja Keniassa, missä sateita ei ole saatu vuosiin. Karja kuolee, vilja ei kasva, nälkäkuolema uhkaa ainakin 22 miljoonaa ihmistä.  

Osissa Intiaakaan eivät monsuunisateet ole tulleet ainakaan kolmeen vuoteen. Keväällä uutisoitiin äärimmäisestä kuumuudesta Intiassa ja Pakistanissa. Vakava helleaalto koetteli kymmenesosaa maailman väestöstä. Nyt Pakistanissa kärsitään ennätystulvista. Tuhojen suuruutta ei vielä edes tiedetä, sillä liikenne- ja tietoyhteydet moniin osiin maata ovat poikki. Joka tapauksessa todennäköisesti miljoonat ovat menettäneet tulviin talonsa ja karjansa, koko omaisuutensa.  

Osasyynä tulviin on ollut helleaallon aiheuttama Himalajan jäätiköiden ennätyksellinen sulaminen. Ilmastonmuutos on lisännyt sään ääri-ilmiöitä. Sateet tulevat entistä useammin tuhoisina rankkasateina, jotka eivät ehdi kastella maaperää, vaan jopa huuhtovat pois humuskerrosta.  

- Ilmastonmuutos todetaan yksiselitteisesti syyksi kuivuuteen ja kuumuuteen. Siihen uutisointi sitten jääkin. Johtopäätöksiä tilanteen korjaamiseksi ei kerrota. HS:n 20.8. haastattelema saksalainen professori Jost Borcherding sentään toteaa, että tiedeyhteisö on epäonnistunut, kun se ei ole saanut muutosta aikaan ajoissa, ja että Greta Thunberg on aikaansaanut enemmän kuin tutkijat: ihmiset kadulle, paineet politiikkaan ja vihdoin vauhtia vihreään siirtymään, Taskinen havainnollistaa.

- Vaikuttavia  päätöksiä ja niiden toteuttamista ei synny, sillä todelliset teot osuvat suoraan monikansallisten suuryritysten etuihin, voitontavoitteluun. Ensimmäisenä olisi muutamassa vuodessa puolitettava ja sitten ajettava alas fossiilisektori, öljyn, kivihiilen ja maakaasun tuotanto ja käyttö. Ei enempää eikä vähempää. Samaan syssyyn on lopetettava turhan tavaran tuottaminen, rahtaaminen ympäri maapalloa ja pois heittäminen hetken kuluttua. Tähän kategoriaan kuuluu myös aseteollisuus – nykyaseillakin saadaan maapallo tuhottua.  Noin alkajaisiksi.

 

Tee jotain!

Koska on turha odottaa päätöksiä hallitukselta ja eduskunnalta, tarvitaan kaikkien muutosta haluavien yhteistoimintaa. Liisa Taskinen kutsuukin kaikki mukaan Ympäristö vaatii rauhaa – tapahtumaan Tampereelle 19.-20.11.2022.

SKP:n ja DSL:n järjestämä tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Myös tapahtuman toteuttamiseen ehtii vielä mukaan. Lisätietoja löytyy vaikkapa täältä: www.skp.fi/tapahtumat/ymp-rist-vaatii-rauhaa-hankkeen-ja-marraskuun-tapahtuman-suunnittelupalaveri

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista