Home >> Artikkelit >> "Eriarvoisuus ja tuloerot jakavat kansan hyvä- ja huono-osaisiin"

"Eriarvoisuus ja tuloerot jakavat kansan hyvä- ja huono-osaisiin"

06.12.2020 - 15:15
  • Mervi Grönfors Punainen itsenäisyyspäivä 2020
Mervi Grönfors puhui Punainen itsenäisyyspäivä -juhlassa, joka järjestettiin tänä vuonna kokonaan verkossa. Kuvakaappaus videolta.

SKP:n varapuheenjohtaja ja lastenhoitaja Mervi Grönforsin puhe Punainen itsenäisyyspäivä -livestreamissa 6.12.2020. Katso video täältä.

 

Hyvät toverit verkossa!

Näyttää siltä, että elämä juhlapuheita myöten on siirtynyt verkkoon. Meitä neuvotaan välttämään kontakteja, huolehtimaan turvaväleistä ja kantamaan vastuuta. Kokoontumisia verkossa tuo ei koske eikä nettikauppoja, jotka syytävät markkinoille kapitalismin lietsomaa ostohysteriaa. Osakkeenomistajat kahmivat voittonsa ja tappiot korvataan valtion kassasta, ellei rahvas pysty työttömyys- ja toimeentulotuellaan ostamaan brändättyjä merkkituotteita.

Eläkeläisköyhyys ja lapsiperheköyhyys eivät tee poikkeusta juhlapyhinä.

Markkinahumua lietsotaan kaikkialta näkyviin vyöryvillä lelu- ja tavarakatalogeilla. Kansa on saatava ostamaan viimeisimmät hilavitkuttimet ja tuunaamaan kotinsa sisustuslehtien trendeihin – onhan meille tulossa vuoden suurin juhla, kulutusjuhla. Kaikki eivät pysty kulutusjuhlintaan osallistumaan, he kamppailevat toimeentulonsa kanssa ja laskevat senttejä saadakseen maksettua lääkkeet, asumisen ja ruuan. Eläkeläisköyhyys ja lapsiperheköyhyys eivät tee poikkeusta juhlapyhinä, toimeentulotuki on niukka eikä siihen kuulu joulubonuksia. Yltäkylläisyys on harvojen herkkua, eikä varallisuuden valumaefekti ole todellisuutta. Eriarvoisuus ja tuloerot jakavat kansan hyvä- ja huono-osaisiin, osinkoja nostaviin ja leipäjonoissa asioiviin.

Työttömyyden kasvu, syrjäytyminen ja leipäjonot leimaavat monen suomalaisen elämää. Heille ei ole ollut lottovoitto syntyä Suomeen. Korona-kurimus on lisännyt arjen haasteita monin tavoin. Pienituloisen luksusta on esimerkiksi kirjasto ja uimahalli, mutta koronan vuoksi niiden palvelutarjontaa on supistettu. Kouluissa on ajoittain jouduttu siirtymään etäopiskeluun, siihenkään tarvittavat laitteet eivät ole itsestäänselvyys. Rahan puute vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin, myös lapset kantavat huolta toimeentulosta. Työttömyys ja lomautukset aiheuttavat monenlaista ahdistusta ja epävarmuutta. Mielenterveyspalveluiden piiriin pääseminen ei ole mutkatonta sekään, sillä kaikilla ei ole tarvittavaa nettiyhteyttä.

Poliitikkojen puheissa, mediassa ja yleensä julkisuudessa tämä karu korona-arki jää vaille huomiota. Yrityksille on jaettu korona-avustuksia lomautusten ehkäisemiseksi, mutta silti ne lomauttavat ja irtisanovat. Porvaripiirit ovat leimanneet yritysvastuusta puhumisen loukkaavaksi. Uutiset ja ajankohtaisohjelmat kutsuvat asiantuntijansa paremmista piireistä, jolloin keskustelu jää väistämättä yksipuoliseksi ja epäoikeudenmukaisuudet painuvat vaivihkaa piiloon. Koronaa käytetään käsikassarana tavallisia ihmisiä ja heidän etujaan vastaan. Covid-19 on vakava ongelma, mutta on väärin sälyttää vastuu sen aiheuttamista kuluista työväenluokalle, jonka tuloista pääosa verokertymää karttuu. Vastuu työntekijöiden hyvinvoinnista kuuluu myös suuryrityksille, ei pelkästään työläisille ja julkiselle vallalle.

Korona-suomen yläluokka elää kuvitelmassa hurmoksellisesta itsenäisyydestä, jota on turvattava hyökkäyssotaan tarkoitetuilla Nato-yhteensopivilla monitoimihävittäjillä ja isäntämaasopimuksella. Ikävä tuottaa pettymys, mutta aito itsenäisyys menetettiin EU-jäsenyyden myötä ja parhaillaan on käynnissä tai ainakin käynnistymässä EU:n liittovaltioprosessi jäsenvaltioiden päätettyä ottaa satoja miljardeja yhteistä velkaa. Mitä me siis oikeastaan juhlimme? Emme ainakaan tavallista kansaa, jonka enemmistö vastustaa hävittäjähankintaa. Ja kansa on viisas, sillä kymmenien miljardien hävittäjäostos olisi pois kaikesta paljon tärkeämmästä.

Korona-suomen yläluokka elää kuvitelmassa hurmoksellisesta itsenäisyydestä.

Kansa olemme me, me tavalliset ihmiset iloinemme, suruinemme ja huolinemme ja murheinemme. Meidän hyvinvointimme pitäisi olla päällimmäisenä päättäjien mielessä, ei sotavarustelun ja hallituspaikkojen. Valtavinkaan hävittäjälaivue ei torju koronaa, eikä tuo ruokaa pöytäämme, se lihottaa sotateollisuuden voittoja. Me emme tarvitse sotia, sotakoneita ja poikkeustiloja, vaan vakaan turvallisen rauhantilan. Me haluamme kasvattaa lapsemme Suomessa, jossa ei eletä pelossa. Me kannatamme ihmisarvon kunnioittamista, sillä me tuomitsemme vihapuheen, rasismin ja fasismin. Me emme tarvitse linnanjuhlia tiedostaaksemme suomalaisuutemme. Me vaadimme yhteiskuntaa huolehtimaan heikoimmistaan!

Tarvitaan muutos, jossa inhimillisyys palautetaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon rahan vallan sijasta. Tarvitaan muutos, joka lopettaa kerskakulutuksen ja luonnonvarojen riiston. Tarvitaan solidaarisuutta, rauhantahtoa ja yhteistyötä. Tätä maata on rakennettava ihmisiä varten. Terveys- ja hyvinvointierojen kaventaminen on aloitettava välittömästi turvaamalla julkiset terveys- ja hyvinvointipalvelut koko maassa. Mahdollisuus ja tarvittava tuki kouluttautumiseen on taattava yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta. Ihmisille on turvattava toimeentulo ja asunto. Eriarvoistuminen on pysäytettävä, varallisuuden kasautumiseen harvoille on puututtava. Koska vallitseva järjestelmä vastaa huonosti kansan tarpeisiin, on systeemiä vaihdettava.

Tulevaisuus on lasten ja nuorten, mutta millainen tulevaisuus? Rokote Koronaan saadaan aikanaan, mutta uusia viruksia löytyy. Terveydenhuoltojärjestelmän resurssien pitää pystyä vastaamaan kulloiseenkin tarpeeseen ja se on päättäjien vastuulla. Myös ympäristökriisiin on suhtauduttava vakavasti ja luonnon tuhoaminen on pysäytettävä, jottei lisää viruksia siirtyisi eläinkunnasta ihmisiin eläinten luonnollisen elinympäristön tuhoutuessa. Maailman ja maamme asiat eivät ole mallillaan, vaaleilla valittujen kansanedustajien on katsottava totuutta silmiin. Kansaa ei kannata viilata linssiin väittämällä budjettileikkausten syyksi maahanmuuttoa, kun tekeillä on miljardiluokan hävittäjähankinta. Kansa on ollut kuuliasta, mutta vakavien toimeentulovaikeuksien ja nälän uhatessa kiukku nousee ja aiheuttaa painetta muutokseen.

Suomen ja koko maailman tulevaisuutta rakennetaan parhaillaan. Lapset ja nuoret joutuvat edellisten sukupolvien jättämän haasteen ratkaisemaan, elleivät nykyaikuiset – erityisesti poliittiset päättäjät – siirry inhimillisempään, rauhanomaisempaan ja oikeudenmukaisempaan politiikkaan. Toimeen on tartuttava nyt.

Toivotan teille kaikille oikein punaista itsenäisyyspäivää!

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista