Home >> Artikkelit >> Ei uusia rynnäkköhävittäjiä!

Ei uusia rynnäkköhävittäjiä!

15.01.2020 - 16:45
  • Hävittäjiin panostaminen oli Suomelta strateginen virhe. Sitä ei tarvitse toistaa.

Kymmenentuhannen miljoonan euron käyttäminen lähinnä hyökkäyksiin soveltuvien rynnäkköhävittäjien ostamiseen on taas noussut julkisuuteen, kun koneiden testaaminen on käynnistetty Suomen ilmatilassa.

Hallitus päätti jo syksyllä ostaa neljä suurta sotalaivaa tuhannellakolmellasadalla miljoonalla eurolla.

Näyttää siltä, että köyhyys loppuu asehankintoja suunniteltaessa. Köyhyys kuitenkin palaa jälleen, kun pitäisi päättää kansalaisia hyödyttävistä palveluista tai muista aseita järkevämmistä hankkeista.

Lapissa on jouduttu kärsimään vuosia Rovaniemelle sijoitettujen hornettien ulinaa ja taivastelemaan niitä rahamääriä, joita koneiden lentäminen kuluttaa. Sotakoneet tuhlaavat myös suuria määriä rajallisia luonnonvaroja ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta.

Sekä Lapin että koko Suomen kannalta olisi edullista luopua järjettömän kalliista hävittäjähankinnoista. Suuri määrä rahaa säästyy järkevämpiin hankkeisiin, esimerkiksi hoitajamitoituksen kuntoon saamiseen. Mitoituksen nostamisen lukuun 0,7 on arvioitu maksavan 250 euroa miljoonaa vuodessa. Kun se hoidetaan, hävittäjiin varatusta kymmenestä miljardista riittää rahaa vielä moneen muuhunkin tarpeeseen.

Suurista Nato-yhteensopivista asehankinnoista luopuminen antaa myös viestin Suomen rauhantahtoisesta ulkopolitiikasta. Rauha ja hyvät naapuruussuhteet on aina turvattu järkevällä ulkopolitiikalla, ei aseistusta lisäämällä.

SKP:n Lapin piirijärjestö

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Kannanotot