Home >> Artikkelit >> Demokratia hankalaa – YLE:n päätoimittaja Jokinen vastaa SKP:n kritiikkiin

Demokratia hankalaa – YLE:n päätoimittaja Jokinen vastaa SKP:n kritiikkiin

29.04.2019 - 09:30
  • YLE, Jouko Jokinen, SKP, kritiikki

Suomen yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen esiintyi perjantaina 26.4. YLE TV 1:n aamuohjelmassa, jossa käsiteltiin tulevia europarlamenttivaaleja. Ohjelmassa kerrottiin, että YLE pyrkii vaikuttamaan siihen, että äänestysinto vaaleissa kasvaisi edellisestä laimeasta äänestysaktiivisuudesta.  
 

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen oli pian YLE:n aamutelevision ohjelman jälkeen yhteydessä päätoimittaja Jouko Jokiseen.  Väisäsen kritisoi Yleisradiota siitä, että TV 1:n aamuohjelmassa annettiin väärää informaatiota tv-katsojille siitä mitä poliittiset puolueet osallistuvat 26.5. käytäviin europarlamenttivaaleihin.  

SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen kysyi YLE:n uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja YLE:n Jokiselta kolme kysymystä  ja päätoimittaja Jokiselta vastasi. 
 
JP (Juha-Pekka) Väisänen: 

Ettekö pidä sitä uskottavan journalismin näkökulmasta ongelmallisena, että YLE:n uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja ei kerro kaikkien europarlamenttivaaleihin osallistuvien puolueiden nimiä ohjelmassa, jossa julkistetaan tieto kahdeksan puolueen tv-tentistä?  

Miten aiotte korjata selvän virheellisen viestin, jossa katsojille jää käsitys siitä, että vain nyt ohjelmassa kerrotut puolueet ovat mukana 26.5. järjestettävässä vaalissa?  

Olemme keskustelleet aiemmin eduskuntavaalien yhteydessä tarpeesta kehittää tasavertaista kohtelua kaikkia vaaliin osallistuvia poliittisia puolueita ja järjestöjä kohtaan. Voitteko kertoa mitä edistyksellistä YLE on tässä suhteessa päättänyt europarlamenttivaalissa tehdä? 

Jouko Jokinen: 

Yleisradio jakaa puolueet journalistisin perustein pieniin ja suuriin puolueisiin. Raja vedetään kansanedustajien määrän mukaan. "Suureksi" puolueeksi pääsee, kun kansanedustajia on enemmän kuin yksi. 

Pienpuolueille järjestetään radiossa ja tv:ssä oma tentti. Myös muussa journalistisessa sisällössä pienpuolueet pääsevät esiin normaalien journalististen periaatteiden mukaisesti. 

Tällainen jako on käytännöllinen. Jo 8-9 puolueen tentit ovat sisällöllisesti hankalia toteuttaa - puhumattakaan jos tentit olisivat vielä laajempia. Yleisradion keskeisin tehtävä on palvella yleisöä mahdollisimman hyvin journalistisin perustein. Teemme sen mahdollisimman läpinäkyvästi. Siksi puheenjohtajatenttien päivät arvottiin suorassa lähetyksessä.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista