Home >> Artikkelit >> Array >> Työläisten kurittaminen lopetettava

Työläisten kurittaminen lopetettava

19.02.2024 - 11:00
  • Kuvassa vammaispysäköintitunnuksilla varustettu auto, jonka tuulilasilla iso kyltti, jossa lukee julmurit ja itkevä naama.

Ay-liikkeen oikeutetussa taistelussa on kyse kaikkien työntekijöiden ja vähävaraisten edun ajamisesta sekä työelämän ja yhteiskunnan edistämisestä kohti reilumpaa tulevaisuutta kurjuuttamisen sijaan. Suomen kommunistinen puolue tuomitsee porvarihallituksen ideologisen sanelulinjan ja kuripolitiikan sekä pyrkii hallituksen kaatamiseen. Toimintaa hallitusta vastaan on edelleen voimistettava.

Orpon ja Purran hallitusta ja sen tekemää politiikkaa ei voida eriyttää toisistaan. Jo toteutettujen ja suunniteltujen leikkausten sekä työelämäheikennysten kumoaminen tarkoittaa hallituksen kaatamista, sillä hallitusohjelman koko perusta on hyvinvoinnin tuhoamisessa, turvaverkkojen purkamisessa ja työnantajien määräysvallan lisäämisessä.

Hallituksen tietoinen hyökkäys työntekijöitä, järjestäytynyttä ay-liikettä ja demokratiaa vastaan pyrkii tilanteeseen, jossa joukkovoimaa ja edunvalvontaa rajoitetaan työnantajia miellyttävän politiikan helpottamiseksi. Tätä hyökkäystä vastaan ovat työläiset protestoineet ammattiliittojen lakkojen ja mielenosoitusten muodossa viime syksystä lähtien. Työnseisausten ja ulosmarssien lisäksi päivän tai useamman lakkoja on julistettu muun muassa liikenteeseen, kaupan alalle, varhaiskasvatukseen ja teollisuuteen.

Leikkauspolitiikan, yksityistämisen ja jatkuvan säästämisen pakonomainen toteuttaminen on osa Suomea laajempaa poliittista suuntausta, joka tällä hetkellä vie koko Eurooppaa äärioikeiston syliin kurjistamalla työntekijöiden elämää.

 

Hallitus sumuttaa ihmisiä

Hallituspuolueet ovat puhuneet ”kansan mandaatista”, jolla ne perustelevat toimintaansa. Nämä puheet ovat kuitenkin puhdasta vääristelyä, sillä mitään enemmistön tukea hallituksella ei politiikalleen ole. Kaikki hallituspuolueet ovat rikkoneet eduskuntavaaleissa antamiaan lupauksia eivätkä puhuneet silloin rehellisesti koko laajuudella siitä, millaisia toimia aikovat työntekijöiden oikeuksien ja heikoimmassa asemassa olevien arjen turvan romuttamiseksi toteuttaa. Perussuomalaiset sanoivat, etteivät halua leikata pienituloisilta. RKP lupasi, ettei mene hallitukseen, joka toteuttaa perussuomalaista politiikkaa, mutta on ryhtynyt juuri sen mahdollistajaksi toimettomuudellaan ja selkärangattomuudellaan.

Suurituloisille myönnettävistä verohelpotuksista myös vaiettiin vaalien alla. Puhumattakaan siitä, että eduskuntavaalien äänimääriä tarkasteltaessa hallituspuolueita äänestäneet eivät muodosta kansan tai edes äänioikeuttaan käyttäneiden enemmistöä. Porvaripuolueiden vaalikampanjointi oli täyttä oikeistopopulismia. Leikkauksissa ja työelämäheikennyksissä ei ole koskaan ollut kyse velkaantumisen taittamisesta. Itse asiassa tämä hallitus ottaa edellistä enemmän velkaa.

 

Parempia mahdollisuuksia löytyy

Ay-liikkeen kamppailun yhteydessä on tärkeää paljastaa porvarihallituksen politiikan todellinen karva, omistavan luokan ja suuryritysten voittojen kasaantuminen sekä heikennysten negatiivinen yhteiskunnallinen vaikutus. On esitettävä konkreettisia vaihtoehtoja toimivamman ja reilumman työllisyyden, toimeentulon ja palveluiden turvaamisen rakentamiseksi. SKP esittää paremman työajan toteuttamista lyhentämällä yleistä työaikaa 6 tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa ansiotasoa alentamatta.

Reilulla ja vasemmistolaisella työllisyyspolitiikalla voidaan luoda uusia kunnolla palkattuja työpaikkoja, vahvistaa julkisia lähipalveluja, tukea alueellista kehitystä maakunnissa sekä ratkaista eri ammattialojen osaajapulaa. Kokoaikatyötä on oltava saatavilla enemmän ja nollatuntisopimukset on lähtökohtaisesti kiellettävä.

Vaadimme porvarihallitusta alas. Samalla tiedostamme, ettei pelkkä hallituksen eroaminen ja uudet vaalit riitä, sillä vielä ei ole näkyvillä riittäviä mahdollisuuksia aidosti työväenluokkaisen hallituksen rakentamiseen. Politiikan suunnan muuttaminen onnistuu vain järjestäytymällä ja itsenäistymällä puoluepoliittisista valtapeleistä. Välttämättömänä tekijänä on kansalaisyhteiskunta ja joukkoliikkeet, joissa vaikuttamista tarvitaan yhteiskunnallisen muutoksen hyväksi.

SKP:n keskuskomitea

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista