Home >> Artikkelit >> Array >> Suomen pidettävä kiinni ihmisoikeuksista ja niiden kunnioittamisesta

Keywords:

Suomen pidettävä kiinni ihmisoikeuksista ja niiden kunnioittamisesta

29.08.2024 - 15:15
  • Nainen elämä vapaus Helsinki
Kuvassa kurdit ja muut aktivistit rauhanomaisessa mielenosoituksessa vastustamassa Iranin hallitusta. Kuvassa esiintyvien ihmisten kasvot on peitetty tunnistamisen estämiseksi. Kuva Tiina Sandberg

Turkki on pidättänyt Suomen kansalaisen epäiltynä toimimisesta Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) hyväksi. Turkki luokittelee PKK:n terroristijärjestöksi, samoin kuin EU, vaikka määritelmä on tuomioistuimissa todettu pitämättömäksi.

Suomen valtio solmi Nato-jäsenyyden edistämiseksi yhteistyösopimuksen Turkin kanssa. Tässä sopimuksessa sovittiin nimenomaan tietojen välittämisestä muun muassa PKK:ssa toimivista aktivisteista. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, onko tässä tapauksessa käytetty tämänkaltaisia tietoja. Samanlaisen sopimuksen on kuitenkin Turkin kanssa solminut myös Ruotsi, jossa toimivia kurdiaktivisteja on myös pidätetty Turkissa. Aktivisteja uhkaavat pitkät vankilatuomiot toiminnastaan kurdien tilanteen parantamiseksi.

Suomen kommunistinen puolue katsoo, että Suomen on pidettävä kiinni ihmisoikeuksista ja niiden kunnioittamisesta myös hankalissa tilanteissa. Turkin kanssa ei tule vaihtaa tietoja silloin kun niitä voidaan käyttää tukahduttamaan ihmisten oikeutta esimerkiksi mielenosoittamiseen ja hallitusten toimien kritisoimiseen. On häpeällistä, miten helposti tällaisissa tärkeissä periaatteellisissa asioissa joustettiin ja asetettiin vaaraan Suomeen turvaan hakeutuneet ihmiset.

SKP vastusti ja vastustaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Muut puolueet kuitenkin hyväksyivät jäsenyyden ja alistuivat samalla Turkin vaatimuksiin luovuttaa Turkkiin henkilöitä, jotka Turkki luokittelee itselleen vihamielisiksi tai terroristeiksi. Vastuu nyt tapahtuneesta laittomasta pidättämisestä on kaikilla eduskuntapuolueilla, sillä niistä yksikään ei asettanut ihmisoikeuskysymyksiä kynnyskysymykseksi Natoon liittymiselle. Nyt kurdit joutuvat kantamaan tämän vatuloinnin seuraukset.

Turkissa terroristiksi voidaan leimata mielivaltaisesti esimerkiksi henkilö, joka Suomessa osallistuu kurdien oikeuksia puolustavaan täysin lailliseen ja rauhanomaiseen mielenosoitukseen. Suomen viranomaisten on toimittava niin, että täysin tekaistujen syytteiden perusteella vangittu Suomen kansalainen pääsee pikaisesti vapaaksi ja palaamaan Suomeen. Suomen on tässä tapauksessa ja aina muutenkin noudatettava ihmisoikeussopimuksia.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot