Home >> Artikkelit >> Array >> Muun muassa näitä asioita SKP työstää lähivuosina

Muun muassa näitä asioita SKP työstää lähivuosina

17.07.2025 - 06:45
(updated: 17.07.2025 - 07:55)
Kuva: Emma Grönqvist / Tiedonantaja.

Suomen kommunistisen puolueen edustajakokous 14.-15.6. osoitti aktiivista suhtautumista puolueen kehittämiseen ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen hyväksymällä puolueen piirijärjestöjen, osastojen ja työryhmien esittämät yhdeksän aloitetta eri aihealueilta. Käsitellyt aloitteet ulottuvat etä- ja hybridikokouskäytännöistä ja maahanmuuttopolitiikasta aina ympäristö- ja eläinoikeuskysymyksiin. 

Aloitteet ovat järjestödemokratiaan kuuluva keino puoluejärjestöille ja työryhmille esittää uusia poliittisia avauksia, toiminnan painopisteitä tai paremmin huomioon otettavia asioita. Aloitteita vastaanotti ennen edustajakokousta Toni Kallioisen johtama aloitetyöryhmä sekä kokouksessa työskenteli aloitevaliokunta niin ikään Kallioisen johdolla. Aloitteita oli mahdollista jättää vielä kokouksessa paikan päällä.

Edustajakokous hyväksyi kaikki saapuneet yhdeksän aloitetta seuraavilla vastauksilla:

Asumispoliittinen ohjelma

Kokous tuki ehdotusta puolueen oman asumispoliittisen ohjelman laatimisesta. Asunto on jokaisen perusoikeus, ja ohjelman tavoitteena on valmistua ennen vuoden 2027 eduskuntavaaleja.

SKP:n sote-ryhmän aloitteessa todetaan, että "kyse ei ole vain rakentamisesta ja asumisen kustannuksista. Parhaimmillaan kyse on yhteisöllisyydestä ja vaivattomasta arjesta. Pahimmillaan kyse on asunnottomuudesta, pankin orjuudesta tai totaalisesta yksinäisyydestä. Asuminen on kokonaisuus, jota on tarpeen tarkastella."

Eläinoikeudet esiin

Kokous tuki puolueen työn vahvistamista eläinten oikeuksien edistämiseksi sekä kannustaa keskustelun avaamiseen eläinoikeuksista kommunistisessa liikkeessä ja tulevaisuuden yhteiskuntien rakentamisessa. Puolue laatii eläinoikeuspoliittisen ohjelman sekä järjestää valtakunnallisen seminaarin aiheesta alkaneen kolmivuotiskauden aikana.

SKP:n Uudenmaan piirijärjestön aloitteessa sanotaan muun muassa, että "kommunistisesta näkökulmasta eläinten vapauttaminen kapitalistisesta hyötyajattelusta on oleellista. Eläinoikeusliikkeet ovat nostaneet esiin yhä useampien eläinryhmien tuntevuuden, kyvyn kokea kipua ja tarvetta tarkastella eläinten asemaa eettisestä, ekologisesta ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta. Tutkimus tuo jatkuvasti uusia tietoa esiin tästä."

Etäosallistumisen ja hybridikokousten valmiuksien kehittäminen

Kokous näki tärkeänä kehittää puolueen mahdollisuuksia tarjota etäosallistumista kokouksiin sekä järjestää etä- ja lähiosallistumisen yhdistäviä hybridikokouksia. Etäosallistumisen tarve on hyvin varteenotettava esimerkiksi alueellisista tai aikataulusyistä. Edustajakokous toisaalta katsoi samalla, että fyysiset kokoukset ovat merkittäviä jäsenten yhteistyön ja yhteisöllisyyden vahvistamiseksi.

SKP:n Kypärämäen osaston aloitteessa pohditaan, että "toimivat etäyhteydet ovat merkinneet kaikkialla huomattavaa työn tehostumista ja kustannussäästöjä."

Joukkoliikkeiden tukeminen ja työ osana liikkeitä

Kokous tuki aloitteita, jotka korostavat puolueen aktiivista osallistumista kansalais- ja joukkoliikkeisiin. Kapinahengen näkyväksi tekeminen koettiin tärkeäksi osaksi puolueen strategiaa. Kommunistit toimiessaan puolueisiin sitoutumattomissa järjestöissä kunnioittavat ja toimivat kyseisen järjestön periaatteiden mukaisesti. Kokous piti tärkeänä puolueen eri tasoilla toimivien tovereiden jalkautumista ja keskinäistä yhteistyötä eri joukkoliikkeisiin. SKP haluaa erityisesti korostaa rauhan- ja ympäristöjärjestöjen ja -liikkeiden yhteistyötä. Tästä esimerkkinä on Ympäristö vaatii rauhaa -hanke.

Helsingin läntisen ja pohjoisen alueen SKP:n osastojen aloite muistuttaa, että "koko puolueen on oltava mukana siellä, missä tämän päivän antikapitalistista kapinaa toteutetaan."

Lääkärikoulutus Jyväskylään

Kokous hyväksyi aloitteen, jossa esitetään lääkärikoulutuksen aloittamista Jyväskylän yliopistossa.

SKP:n Kypärämäen osaston aloitteessa analysoidaan ja esitetään ratkaisuja: "Lääkäripula kohdistuu erityisesti julkiseen terveydenhuoltoon. Lääkäripula ei kohdistu samalla tavoin yksityiselle sektorille, työterveyshuoltoon tai erikoissairaanhoitoon. ... Moderni sairaala Nova ja Jyväskylän yliopisto tarjoavat hyvät puitteet lääkärien koulutukselle. Novassa harjoittelee jo tällä hetkellä satoja lääketieteen opiskelijoita joka vuosi. Jyväskylän yliopiston muilla tiedekunnilla on ennestään yhtymäkohtia lääketieteeseen."

Maahanmuuttaneiden aseman ja osallistumisen tukeminen

Kokous tuki aloitteen tavoitteita maahanmuuttaneiden työväenluokkaisten solidaarisesta tukemisesta ja yhteistyöstä sekä kannusti SKP:n maahanmuuttopoliittisen ohjelman loppuunsaattamiseen. Puolueessa aloitetaan keskustelu sen valmistelemiseksi, että maahanmuuttaneiden oikeudet tullaan nostamaan SKP:n viidenneksi kärkialoitteeksi (paremman työajan, 1500 € perusturvan, rauhan ja ympäristön rinnalle).

SKP:n Uudenmaan piirijärjestön aloitteessa kerrotaan, että "vuonna 2023 Suomen väestöstä ulkomaalaistaustaisia oli 10,2 prosenttia, mikä tarkoittaa 571 000 henkilöä. Kyseessä on varsin suuri, monikulttuurinen ryhmä ihmisiä, joista valtaosa on työikäisiä ja myös työskentelee työntekijäammateissa. Asema työmarkkinoilla on kuitenkin usein heikompi kuin
suomalaistaustaisten."

Median narratiivin haastaminen sotauutisoinnissa

Kokous hyväksyi SKP:n Helsingin piirijärjestön aloitteen kannanotosta, jossa kritisoidaan median yksipuolista kuvaa Ukrainan sodasta sekä epäonnistumisia Gazan kansanmurhan uutisoinnissa. Kannanotto julkaistiin pian edustajakokouksen jälkeen - sen voit lukea tästä!

Strategian ja tavoitteiden kirkastaminen

Kokous tuki puolueen tavoitteiden selkeyttämistä ja puolueen sisäistä kehitystä fokusoituun ja vaikuttavaan työskentelyyn. SKP on jo aikaisemmin hyväksynyt puoluetyön kehittämisen järjestöasiakirjan "SKP uuteen nousuun". Kokous katsoi, että aloite soveltuu hyvin järjestöasiakirjan toimenpiteiden vahvistamiseen.

SKP:n Uudenmaan piirijärjestön aloitteessa nostetaan huomioon, että "vallankumouksellinen puolue ei ole keskustelukerho, vaan yhteiskunnallisen uudistamisen työväline. Mutta työvälineistä on hyötyä vain, jos niitä käytetään – ja jos tiedetään, miten niitä
käytetään."

Ympäristötoiminnan vahvistaminen

Kokous tunnusti ilmasto- ja ympäristökriisin kiireellisyyden ja tukee tietoisuuden lisäämistä sekä yhteistyötä ympäristöliikkeiden kanssa. Puolueen ympäristöryhmän työskentelyä halutaan vahvistaa.

SKP:n ympäristöryhmä toteaa aloitteessaan, että "merkittäviä ja nopeita muutoksia ei saada aikaan nykyisen kapitalismin puitteissa. Massiivinen kansainvälinen joukkojen painostus ympäristökriisin torjumiseksi pakottaa kuitenkin tekemään eri tasoilla päätöksiä, joissa suuryhtiöiden valtaa ja toimintaa rajoitetaan. Liikkeet voivat pakottaa myös valtiot sellaisiin päätöksiin, joilla yksityisten yritysten toimintaa ja päätösvaltaa rajoitetaan. Tällaiset toimet murentavat pohjaa kapitalistiselta järjestelmältä."

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista