Home >> Artikkelit >> Array >> Ilmasto vaatii kiireesti rauhaa ja yhteistyötä

Ilmasto vaatii kiireesti rauhaa ja yhteistyötä

16.01.2025 - 14:30
  • Kuvituskuva luminen puu

Copernicus-ilmastopalvelun raportin Global Climate Highlights 2024 mukaan maapallon keskilämpötila oli viime vuonna ensimmäistä kertaa yli 1,5 astetta lämpimämpi kuin keskilämpötila ennen teollisuuden aikakautta (vuodet 1850 … 1900). Arktinen alue lämpenee keskimääräistä nopeammin, Suomessakin lämpötilan nousu oli viime vuonna 3,4 astetta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos on edelleen tärkein syy äärimmäisiin ilman ja meren pintalämpötiloihin. Laitoksen mukaan nopeasti kohoavat lämpötilat altistavat miljardit ihmiset yleistyville ja voimistuville sään ääri-ilmiöille sekä tarkoittavat ihmishenkien menetyksiä, infrastruktuurien tuhoutumista ja valtavia taloudellisia kustannuksia.

Kansainvälisessä vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa asetettiin tavoitteeksi, että maapallon keskilämpötila ei ylitä 1,5 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Tätä tavoitetta ei ole saavutettu ja syykin on selvä: suurimmalla osalla maapalloa vallitsevassa kapitalistisessa järjestelmässä teollisuudesta, liikenteestä, energiantuotannosta ja muista toiminnoista päättävät pääosin yksityiset yritykset. Niiden tavoitteena on mahdollisimman suurten voittojen saaminen ja ne vähät välittävät ilmastosta tai ympäristöstä ylimalkaan. Samaan aikaan sodat sekä jännityksen ja vastakkainasettelun lisääminen on tehnyt mahdottomaksi välttämättä tarvittavan kansainvälisen yhteistyön. Lisäksi sodat ja sotaan valmistautuminen pilaa ympäristöä sekä kuluttaa valtavasti luonnonvaroja ja aiheuttaa lämpötilaa nostavia kasvihuonekaasupäästöjä.

Suomen kommunistisen puolueen ympäristöryhmä vetoaa sotien ja sotavalmisteluiden lopettamiseksi. Samalla on käynnistettävä vakavat neuvottelut sellaisen kansainvälisen sopimuksen aikaan saamiseksi, jolla voidaan sopia kiireellisistä ja vaikuttavista toimenpiteistä kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi nopeasti ja radikaalisti. Sopimuksen on oltava sellainen, jonka avulla oikeasti pystytään tehokkaasti vaikuttamaan valtioiden ja myös yritysten toimintaan.

Arktisella alueella mallia voidaan ottaa Etelämannerta jo vuodesta 1959 asti koskeneesta kansainvälisestä sopimuksesta. Sopimuksen mukaan kaikki sotilaallinen ja ympäristöön vaikuttava toiminta alueella on kiellettyä.

SKP:n ympäristöryhmä

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot