Home >> Artikkelit >> Array >> Ay-liikkeen tuki Palestiinalle on humanitaarinen teko

Ay-liikkeen tuki Palestiinalle on humanitaarinen teko

18.12.2023 - 20:00
(updated: 19.12.2023 - 14:04)
  • Työläiset ja WFTU osoittamassa mieltä Palestiinan kansan tueksi Bangladeshissa.
Työläiset ja Maailman ammattiyhdistysten liitto WFTU osoittamassa mieltä Palestiinan kansan tueksi Bangladeshissa. Kuva: WFTU.

SKP:n ay-ryhmä vetoaa ammattiliittoihin Palestiina-solidaarisuuden osoittamiseksi. Ay-liikkeessä ei voida olla hiljaa tai passiivisia, kun Israel tappaa siviilejä ja pommittaa Gazaa. Suomen työväkeä kokoavana joukkovoimana on ammattiyhdistysliikkeen otettava kantaa ja toimittava laajasti yhteiskunnallisten ja yleismaailmallisten teemojen suhteen.

Israel ja sen fasistinen Netanyahun hallitus on osoittanut käytännössä, kuinka se haluaa tehdä kaikkensa palestiinalaisten elämän ahtaalle ajamiseksi. Gazassa se tappaa siviilejä, pommittaa sairaaloita, ambulansseja ja YK:n rakennuksia sekä pyrkii tyhjentämään alueen palestiinalaisista. Sortoa, väkivaltaa sekä mielivaltaisia pidätyksiä ja tuomioita on jatkunut jo 75 vuotta Israelin valtion perustamisesta lähtien.

Israel sanoo oikeuttavansa toimintansa Hamasin lokakuisella iskulla, vaikka sotarikoksia ja kollektiivista kostoa ei oikeuta mikään. Israel ei ole pysynyt YK:n jakosuunnitelman mukaisissa sille määritellyissä rajoissaan, vaan on miehittänyt Palestiinalle kuuluvia alueita ja perustanut laittomia siirtokuntia hyväksikäyttäen luonnonvaroja ja ympäristöä.

Rauhantyöllä ja solidaarisuustoiminnalla on ay-liikkeessä kunniakkaat perinteet ja toiminnalla on ollut merkitystä. 1980-luvulla Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT toimi osana boikottikampanjaa Etelä-Afrikan apartheidia vastaan ja oli vaikuttamassa sen lopettamisen eteen kieltäydyttyä käsittelemästä Etelä-Afrikan kuormia.

Maailman ammattiyhdistysten liitto (WFTU) on ilmaissut tukensa palestiinalaisten vapaustaistelulle.

Juuri nyt useat ammattiliitot maailmalla, kuten Italiassa, Kreikassa ja Turkissa, toimivat solidaarisesti Palestiinan tueksi – esimerkiksi mainittujen maiden satamatyöläiset kieltäytyvät päästämästä Israeliin meneviä asetoimituksia lähtemään. Maailman ammattiyhdistysten liitto (WFTU) on ilmaissut tukensa palestiinalaisten vapaustaistelulle.

SKP:n ay-ryhmä vetoaakin nyt kaikkiin suomalaisiin ammattiliittoihin, että ne tuomitsisivat Israelin sotarikokset ja sen harjoittaman 75 vuotta kestäneen apartheidin palestiinalaisia kohtaan, vaatisivat uutta pitävää tulitaukoa ja pysyvää rauhaa sekä sen edellyttämää Palestiinan valtion perustamista ja Israelin pitäytymistä kansainvälisen oikeuden mukaisesti sille YK:n jakosuunnitelmassa vuonna 1967 määritellyissä rajoissa.

Suomen ja Israelin välinen tuonti ja vienti liikennöidään pääsääntöisesti meri- ja lentokuljetuksilla. Ajankohtaisesta Gazan tilanteesta ja pitkään jatkuneesta palestiinalaisten sorrosta johtuen näemme, että AKT:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n olisi syytä harkita linjausta, jonka perusteella liittojen neuvottelemien työehtosopimusten alaisissa töissä ei toistaiseksi purettaisi Israelista tulevia rahtikuormia tai lastattaisi vientikuormia.

Palvelualojen ammattiliitto PAM voisi puolestaan harkita linjausta, jonka myötä sen työehtosopimusten alaisissa vähittäistavarakaupoissa työskentelevät eivät käsittelisi israelilaisiksi merkittyjä tuotteita ennen kuin Gazan pommitus loppuu ja Israel sitoutuu kansainvälisen oikeuden kunnioittamiseen.

SKP:n ay-ryhmä vaatii loppua kaikelle asekaupalle Israelin kanssa. Ay-liikkeen tulee toimia estääkseen vähintäänkin sotatarvikkeiden ja sellaisten tuotteiden, jotka voisivat avustaa Israelia sen sodankäynnissä, toimitus Israeliin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista