Aloite Kiinan kulttuurikeskuksesta Helsinkiin
Kiinan kansantasavallan perustamisesta tulee kuluneeksi 70-vuotta. Suuri punainen juhlii merkkipaalua samaan aikaan kun Yhdysvallat on aloittanut kauppasodan Kiinan kanssa. Kiinan valtiollinen televisioyhtiö CCTV haastatteli Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtajaa JP (Juha-Pekka) Väisästä liittyen kiinalaispiirteisen sosialismin 70-vuotiseen taipaleeseen ja ajankohtaiseen poliittiseen tilanteeseen Suomessa.
Väisänen kertoi haastattelussa, että sosialismi Kiinassa niin kuin muuallakin maailmassa kuten Latinalaisessa Amerikassa kiinnostaa varsinkin nuoria, koska sen torjuu köyhyyttä. Väisänen onnittelee lokakuussa 70-täyttävää Kiinaa ja esitti, että Suomeen pitäisi saada kiinalaisen kulttuurin keskus.
- Luokkataistelun näkökulmasta lokakuussa voidaan juhlia absoluuttisen köyhyyden torjumista Kiinassa. Tämä on siis puolueen tavoite taata kaikille kiinalaisille ruokaa ja vaatteita. Minusta se on kyllin hyvä syy onnitella Kiinan kommunistista puoluetta 70-vuotisesta urakasta. Kiinalaiset askeleet kohti köyhyyttä torjuvaa sosialismia kelpaa kyllä suomalaisellekin kommunistille työn ja toiminnan inspiraatioksi, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen Fazer kahvilassa Alvar Aallon kadulla, jossa oli tiistaina 3.9. käynnissä tuplalehdistötilaisuus. Paikalla olivat Kiinan valtion televisioyhtiön lisäksi Xinhua tietotoimisto, joka vastaa Suomen tietotoimistoa mutta toimii Kiinassa.
Kiinalaisen median kiinnostus saattaa liittyä ajankohtaiseen keskusteluun Konfutse-instituuteista. Niistä käydään kiivastakin keskustelua länsimaissa. Suomessa Instituutti toimii Helsingin yliopiston yhteydessä. Toista instituuttia suunnitellaan Lapin yliopistoon. Helsingin Konfutse-instituutin johtaja Julie Chen kertoo (HS28.8.), että Kiina lähettää ja maksaa kiinan kielen opettajia Helsingin yliopistolle. Aiemmin instituuttia johtanut tutkija Anja Lahtinen kysyy miksi Helsingin yliopisto ei lopettaisi yhteistyötä Konfutse-instituutin kanssa.
Kiinan merkitys maailmanpolitiikassa kasvaa. Tänään Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota vaikuttaa myös Suomen ja EU:n talouteen. Suomalainen yritysmaailma on ymmärtänyt verkottua Kiinaan.
- Keskustelu kulttuuristen ja Konfutse-instituutin kaltaisten yhteyksien lopettamisesta, jota instituutin aikaisempi johtaja Anja Lahtinen epäsuorasti esittää kertoo hoksnokan puutteesta ja oikeiston propagandasta. Kiinan maailmanrooli haastaa meitä suomalaisia ja eurooppalaisia opiskelemaan kiinalaisen talouden lisäksi myös kulttuuria ja politiikkaa. Olisi lyhytnäköistä ja tyhmää laittaa ovi kiinni Kiinaan - sulkea katseet, ikkunat ja älyämisen prosessit yhteistyöhön pyrkivän kumppanin kanssa, avaa Väisänen.
Helsinkiin kiinan kulttuurikeskus
Suomen viralliseen ulkopolitiikkaan on viimeiset kymmenen vuotta kuulunut kulttuuristen kuten taiteilija residenssien sulkeminen. Kulttuurisia ikkunoita on suljettu. Taiteilijaresidenssi tarjoaa mahdollisuuden määräaikaiseen työskentelyyn eri alojen taiteilijoille kotimaassa tai ulkomailla. Residenssien tavoitteita ovat mm mahdollistaa taiteellinen työskentely, parantaa kulttuurista vuorovaikutusta ja aktivoida taide-elämää itse kohteessa - residenssipaikkakunnalla.
Taiteilijaresidenssejä ylläpitävät mm. taidetoimikunnat, yhdistykset, kunnat ja säätiöt. Kaikki residenssitoiminta ei ole valtion rahoituksen piirissä. Valtion hallinnoima Taiteen edistämiskeskus lakkautti kaikki aluetoimipisteidensä taiteilija-asunnot ulkomailla vuosina 2013-2015 ja yhdeksän taiteilijaresidenssin toiminta on lopetettu kokonaan vuoteen 2016. Taustalla on Taiteen edistämiskeskuksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön välinen tulossopimus, jossa päätettiin poistaa muun muassa alueellinen residenssitoiminta.
- Kulttuuriset suhteet ovat tietenkin taiteilijavaihtoa suurempi asia. Siksi Konfutse-instituutti puolustaa omaa tärkeää paikkaansa. Sen sijaan että pelkäisimme kiinalaista ajatusta yhteisesti jaetusta kauniista ihmiskunnan tulevaisuudesta (Kiinan kommunistisen puolueen tavoiteohjelma) olisi meidän syytä mahdollisimman monella rintamalla osallistua kansainvälisen dialogin ja yhteistyön prosesseihin - myös kiinalaisiin. Viimeaikaisten taantumuksellisten ja kulttuurivihamielisten linjausten sijaan Antti Rinteen hallituksen tulisi ottaa uudelleen työn alle kansainvälisen residenssitoiminnan kehittäminen. Rinteen hallituksen tulee aloitta pikaisesti keskustelut kiinalaisen osapuolen kanssa suomalaisen kulttuurin keskuksen perustamisesta Pekingiin. Kulttuuriministeri Henna Kososen ja ulkoministeri Pekka Haaviston tulee lisäksi aloittaa keskustelut kiinalaisen kulttuurikeskuksen saamiseksi Helsinkiin, vaatii Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja, käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen.