Home >> Artikkelit >> 50 vuotta eikä suotta

50 vuotta eikä suotta

12.09.2019 - 12:00
(updated: 12.09.2019 - 20:27)
  • Tiedonantaja

Poliittinen ja kantaaottava yhteiskunnallinen keskustelu tarvitsee paikkansa ja fooruminsa. Tiedonantaja-lehti on ollut merkittävä osa tätä kenttää jo 50 vuotta. Pyöreitä vuosia juhliva julkaisu ei tietenkään tyydy kakkukahveihin vaan juhlistaa taivaltaan tarttumalla ajankohtaisiin aiheisiin kiinnostavien keskusteluiden kautta 26.10. Jyväskylässä Sepänkeskuksessa järjestettävän Tiedonantaja-festivaalin puitteissa.

Sepänkeskuksen tiloissa on luvassa monipuolisia ja näköaloja avaavia keskusteluja, kulttuuria ja toimintaa.

 

Vanhustenhoito otsikoissa

Esperi Caren Ulrika-kodin laiminlyönnit, jotka lähihoitaja Tarja Parkatti toi julkisuuteen loppuvuodesta 2018 saivat aikaan sen, että jo pitkään muhinut tyytymättömyys vanhusten hoitoon pääsi isosti esiin mediassa.

Jo pitkään tiedossa olleet laiminlyönnit eivät olleet omaisten tai potilaiden valitusten ja tiedottamisen kautta päässeet mediassa isosti esiin. Esperi Caren Ulrika-hoitokodista Kristiinassa tuli poikkeus ja sen kautta monet muut epäkohdat saivat myös näkyvyyttä ja tämä ketjureaktio vaikutti lopulta jopa kevään 2019 vaali-keskustelujen teemoihin.

Tiedonantaja-festivaalilla pureudutaan tähän aiheeseen keskutelulla, jossa näkökulma on vahvasti hoitotyön arjessa. Helsinkiläinen kaupungin valtuutettu Sinikka Vepsä on nähnyt työssään hoitotyön arjen järjestämisestä hoivakodeissa. Hänellä on vahva käsitys siitä, miten hoivatyö on muuttunut.

Lapinjärveläinen Virpi Ahokas työskentelee tälläkin hetkellä hoitoalalla ja tarkastelee kysymystä ay-aktiivin vinkkelistä. Hoitajien selkänahka ei enää kestä nykyisiä työaikoja tai jatkuvaa ylitöillä pelaamista. Myös alan palkkaus on saatava kohdalleen.

 

Pakolaisuus Välimeren alueen kysymyksenä

Suomalainen keskustelu turvapaikanhakijoista ja pakolaisista pyörii sen ympärillä, otetaanko meille noin 1000 kiintiöpakolaista, vai olisiko kenties mahdollista kasvattaa tätä määrää jopa useilla sadoilla. Kansainvälisen perspektiivi on kuitenkin jotain aivan muuta ja siihen pureudutaan maahanmuuttoa ja pakolaisuutta avaavassa keskustelussa.

Kreikkalainen Olga Athiniti tulee Jyväskylään maasta, jonka pakolaiskysymyksen mittakaava on jotain aivan muuta. Turkin kautta aiemmin Eurooppaan saapuneiden pakolaisten määrän arvioidaan olleen 2015 jälkeen jopa satoja tuhansia. Heistä maahan on joutunut jäämään vuosiksi kymmeniä tuhansia. Talouskriisin kourissa kamppaillut maa on kohdannut vaikeuksia maahanmuttajien määrän takia ja myös löytänyt tapoja selvitä.

Athiniti toimii Kreikan Syrizan maahanmuuttoasiantuntijana ja on ollut ratkomassa ongelmia vuosien varrella. Nyt entisen pääministeripuolueen tilanne on muuttunut oleellisesti. Miten puolueen politiikka on nyt muuttunut ja miten se tarttuu ongelmiin oppositiosta käsin?

 

Työttömyys työttömän työnä

Suomessa on pitkään eletty massatyöttömyyden aikaa. Vaikka suhdanteet ovat vaihdelleet, on työttömien määrä jatkanut kasvuaan. Poliittisilla ratkaisuilla ja taloutta ohjaamalla tilanteeseen voitaisiin vaikuttaa, mutta esimerkiksi ratkaisut työajan lyhentämisestä antavat odottaa itseään.

Miten työttömyys vaikuttaa työttömän omaan elämään? Miten elämää eletään työttömänä ja mitä yhteiskunta työttömältä odottaa työttömyyskorvauksen vastineeksi?

Työttömyys työttömän työnä on DSL:n uusi kirja, joka ilmestyy Tiedonantaja-festivaalin alla ja jonka julkaisun merkeissä järjestetään keskustelu työttömyydestä ja työttömistä.

Kirjan kirjoittanut Anssi Ylirönni valaisee aihetta laajammasta perspektiivistä avaten samalla kirjoitusprosessia ja sen aikana keräämiään tietoja ja havaintoja. Hän piirtää laajaa kuvaa työttömän arjesta.

Työttömien keskusliiton puheenjohtaja Irma Hirsjärvi ottaa käsittelyyn kiistakysymyksen siitä, tarvitseeko työtön lomaa. Ainakin oikeiston mielestä ajatus lomailevasta työttömästä on piinallinen, mutta useimmat ymmärtävät, ettei jatkuva tavoitettavissa olo ole työttömällekään hyväksi. Jokainen tarvitsee aikaa irti kontrollikoneistosta.

 

Nuorisotoimintaan vauhtia

SKP:n nuorisotoiminnassa kääntyy syksyllä uusi lehti. Keskuskomitean tuore jäsen ja ay-aktiivi Jiri Mäntysalo on ottanut vastaan edustajakokouksen asettaman tehtävän nuorisotyötyhmän työn käynnistämisestä.

Työryhmätyöskentely uudenlaisen toimitaidean hahmottelun ympärillä on ollut käynnissä kesäkuusta alkaen ja tuloksia esiteltiin myös keskuskomitean kesäkokouksessa elokuun lopulla. Uudistuneen nuorisotoiminnan startti tapahtuu 26.10. Tiedonantaja-festivaalilla.

Jiri Mäntysalo vetää tilaisuudessa työpajaa, jossa eri puolilta maata saapuvat kommunistisesta toiminnasta kiinnostuneet ja kommunistinuoret aloittavat työskentelyn ja organisoivat toimintaansa. Nuoret osallistuvat myös muuhun festivaalin antiin ja iltaohjelmaan. Kiinnostuneita nuoret voivat pyytääapua paikalle pääsyyn piirijärjestöiltä ja myös mahdollista majoitusta selvitetään parhaillaan.

 

Illalla juhlitaan

Vaikka Tiedonantaja viettää 50-vuotisjuhliaan pääosin keskustellen ja ihmisiä tavaten yhteiskunnallisen keskustelun parissa, on Jyväskylässä tietenkin luvassa myös juhlat. Ylioppilastalo Ilokiven tiloissa järjestettävässä iltajuhlassa on luvassa puheita ja musiikkia, sekä hyvää menoa iltaan asti.

18.00 aloitellaan virallisempi juhlaosio. Siinä käydään läpi Tiedonantajan historiaa, kuullaan onnittelupuheet ja juhlistetaan Tiekkarin taivalta Ritva Sorvalin ja Helena Rytin konsertilla. Puoliajan jälkeen löysätään kravatit ja laitetaan tanssikengät jalkaan.

Loppuillasta luvassa on Happy hour, jossa kuullaan sekä musiikkia että nautitaan improvisaatioteatterista. Illan ohjelmaan on luvassa vielä lisää tähtiesiintyjiä. Lippuja voi hankkia etukäteen Tiedonantajan toimistolta ja SKP:n piirijärjestöistä kautta maan.

Festivaalin ohjelmaa ja muun muassa iltaohjelman rakentumista voitte seurata www.tiedonantaja.fi sivujen kautta. Sinne kirjataan syyskuun alusta alkaen festarin uusimmat uutiset ja yksityiskohtaiset ohjelmat niiden valmistuessa.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista