Home >> Veronkiristyksiä suurpääomalle!

Veronkiristyksiä suurpääomalle!

22.03.2019 - 11:45
(updated: 22.03.2019 - 12:20)
  • Potkua verotukseen, nyt!

Porvarien etuoikeuksista on siirryttävä kaikkien oikeuteen elää säällistä elämää.

Tulevalla vaalikaudella on oltava rohkeutta korottaa pääomiin kohdistuvia veroja. Se on keskeisin oikeudenmukainen tapa rahoittaa hyvinvointipalveluiden parannukset, joita kipeästi tarvitaan.

Suomessa veronkevennykset ovat vuosi toisensa perään kohdentuneet rikkaille. Suurten yritysten maksamaa yhteisöveroa alennettiin Jyrki Kataisen Sixpack-hallituksen kaudella ja Sipilän hallitus antoi työnantajien sosiaaliturvamaksuihin alennuksen Kiky-sopimuksen yhteydessä. Työläisille on tarjottu lomarahojen leikkauksia ja sosiaaliturvan heikennyksiä.

Suomessa pääomiin kohdistuvien verojen osuus kaikista veroista on selvästi pienempi kuin EU-maissa keskimäärin. 2016 pääomiin kohdistuvien verojen osuus oli 16 prosenttia, kun EU-maissa se oli keskimäärin 21,7 prosenttia. Euroissa ero on yli 5 miljardia vuodessa.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n uusimmassa arvo- ja asennemittauksessa vuonna 2015 vastaajat kannattivat laajasti pääomatulojen verotuksen kiristämistä.

Suomen kommunistinen puolue esittää, että pääomatuloja ryhdytään verottamaan samoilla perusteilla kuin ansiotuloja. Lisäksi puolue esittää, että yhteisöveroa korotetaan nykyisestä 20 prosentista 24 prosenttiin. Yhteisöille tulee asettaa 15 prosentin lähdevero, ja muutenkin puuttua erilaisiin osakesijoittajille kohdistettuihin verohyötyihin. Lisäksi puolue vaatii pörssikaupan verottamista.

Pääomien verotuksen korottamisen lisäksi SKP leikkaisi suurille yrityksille jaetuista yritystuista, EU-menoista ja asehankinnoista.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista