Home >> 1,5 miljardia kuntiin ja osinkojen maksu seis

1,5 miljardia kuntiin ja osinkojen maksu seis

23.03.2020 - 14:00

Hallitus piti tänään 23.3. tiedotustilaisuuden kuntien taloudesta. Siinä painotettiin kuntien ja niiden työtekijöiden tärkeyttä kriisin hoidossa ja ihmisten palveluiden turvaamisessa, mutta uusia konkreettisia taloudellisia tukitoimia ei luvattu. 
 
Hallitus on tähän mennessä ilmoittanut tukevansa kuntien taloutta 100 miljoonalla eurolla, mutta muun muassa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen arvioi kuntien rahoitustarpeen olevan pikemminkin 1,5 miljardia euroa. SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg on arvioissaan samoilla linjoilla 

- Kuntien talous on kärsinyt aikaisempien hallitusten säästötoimenpiteistä, eikä Antti Rinne lähtenyt heti tätä rahoitusvajetta merkittävästi purkamaan, nyt tämä korjausliike olisi syytä tehdä välittömästi, jotta rahan puute ei muodostu esteeksi ihmisistä huolehtimiseen tämän kriisin aikana. 

Sandberg ymmärtää hyvin sen, että pienimpiä yrityksiä on lähdetty reippaasti auttamaan, mutta kritisoi suurten yritysten auttamista, mikäli se ei välittömästi heijastu myös kevään maksettaviin osinkoihin.  

- Monessa kunnassa pienyritykset ovat taloudelle ja työllisyydelle todella tärkeitä. Ei ole kenenkään etu, että ne ajautuisivat joukolla konkurssiin, vaikka yrittäjäriskiin sinänsä aina sisältyy myös konkurssiin ajautumisen mahdollisuus. 

On syytä verrata kuntien ja yritysten valtion taholta saamaa tukea, vaikka nämä eivät olekaan täysin verrannollisia toimijoita. Siinä kun kuntien avustamista vielä emmitään, yritysten tuki järjestyi pikavauhtia. 

- Minusta on ehdottomasti vaadittava tuetuilta yrityksiltä myös vastinetta. Tänä keväänä ei pidä tavoitella uusia ennätyksiä osinkojen määrässä, vaan osinkojen maksamisen sijaan pitäisi rahat käyttää yrityksen toiminnan turvaamiseen ja muun muassa palkkoihin. 

Jarkko Eloranta, Sture Fjäder ja Antti Palola vetosivat jo mielipidekirjoituksella yrityksiin, että ne eivät maksaisi osinkoja, mutta Sandbergin mielestä tarvittaisiin myös selkeät pelisäännöt. 

- En luottaisi tässä asiassa yritysten omaan tuntoon yhtään sen enempää kuin on näköjään luottaminen keväthangille mieliviin turisteihinkaan, tarvitaan selkeät määräykset, jotka saatetaan voimaan pikavauhtia. Osingonjaosta päättävien yhtiökokousten aika on juuri nyt, joten nopealla toiminnalla ehditään vaikuttaa niihin jo nyt, patistaa Sandberg. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista