Home >> Postityöntekijät kamppailevat toimeentulostaan

Postityöntekijät kamppailevat toimeentulostaan

22.10.2019 - 10:45
(updated: 22.10.2019 - 13:01)
  • Postin pörssiyhtiön elkeet lopetettava!
Jari Karttunen kysyy, aikooko hallitus lopettaa vuosikymmeniä jatkuneen sähellyksen Postin kanssa.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää Postissa laajat lakkotoimet. Postinjakelu, käsittely ja kuljetus ovat marraskuussa lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun. Lakko alkaa maanantaina 11.11. klo 06.00 ja päättyy sunnuntaina 24.11. klo 24.00. Lakko koskee noin yhdeksää tuhatta työntekijää.

Postin vuosikausia jatkuneet ongelmat postinjakelussa ja työntekijöiden huonossa kohtelussa saivat kulminaatiopisteensä taannoin, kun ylipalkattu toimitusjohtaja Heikki Malinen erosi tehtävistään.

– Nyt on aika esittää kysymys Demarijohtoiselle ”vasemmistohallitukselle”: mitä aioitte tehdä sen eteen, että vuosikymmenien irvokas sähellys postin kanssa lopetetaan? Ongelmat saivat alkunsa jo kauan sitten 90-luvun silmittömän yksityistämishuuman aikaan, mutta se ei poista ongelmien korjaamisen vastuuta nykyiseltä hallinolta, tiivistää SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen Jari Karttunen.

Työntekijöiltä viedään leipä suusta

Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista

Palvelualojen työnantajaliitto Palta ja Posti ovat ilmoittaneet Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvotteluissa korvaavansa nykyisen työehtosopimuksen määräykset kokonaisuudessaan soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

- Käytännössä tämä tarkoittaa matalapalkkaisten työntekijöiden palkkojen ja muiden työehtojen romuttamista, toteaa PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.

Postin vaateena on, että nykyisestä työehtosopimuksesta pitäisi lähes jokainen sivu repiä ja korvata ne halvemman työehtosopimuksen määräyksillä. Työnantajan tavoitteiden hyväksyminen tarkoittaisi jo valmiiksi matalapalkkaisissa, fyysisesti raskaissa töissä oleville postilaisille pienempiä palkkoja, pidempää työaikaa ja arkea vaikeuttavia työaikamalleja. Työnantajan tavoitteita on mahdoton hyväksyä ja ne ajavat alan laajoihin työtaisteluihin.

Pörssiyhtiön elkeistä eroon

Posti toimii tällä hetkellä kuin pörssiyhtiö, jonka tehtäväksi on asetettu postinjakamisen sijasta voittojen tavoittelu ja tämä on vakavasti ristiriidassa postin todellisen tehtävän kanssa. Mikäli postin ongelmat aiotaan ratkaista on voitontavoittelusta postin jakamisessa luovuttava, sillä useimmat sen ongelmista kumpuavat juuri voitontavoittelusta. Nyt voittoa yritetään kartuttaa heikentämällä postityöntekijöiden työehtoja.

Teollisuusliiton jakelua koskevassa työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 8,90 – 10,26 euroa. Yötyötunnilta saa yötyökorvausta 0,8 euroa. PAUn työehtosopimuksessa tuntipalkat ovat 11,34 14,41 euroa ja yötyölisä on 30 % yksinkertaisesta tuntipalkasta laskettuna eli 3,4 – 4,3 euroa tunnissa. Myös kaikki muut jakelua koskevan työehtosopimuksen ehdot ovat heikommat kuin PAUn työehtosopimuksessa. Jos nämä heikennykset hyväksytään Postin työntekijöiden osalta, seuraa moni muu matalapalkka-ala perästä.

Postin hallitus lupasi liikkeen luovutuksen jälkeen pakettilajittelijoille noin kahden vuoden siirtymäajan, jolloin palkat ainakin joltain osin säilyisivät ennallaan. Ongelma on ennen kaikkea se, että myös kahden vuoden siirtymäajan jälkeen pitäisi postilaisten pystyä palkallaan elämään, joten esitettyjä siirtymäaikaratkaisuja ei ole mahdollista hyväksyä.

- Esimerkiksi kaikki uudet työntekijät sekä vuokratyöntekijät otettaisiin sisään kymmeniä prosentteja pienemmillä palkoilla ja heikommilla työehdoilla. Jos sillä palkalla löytyisi riittävästi tulijoita, niin vanhemmista, parempipalkkaisista pyrittäisiin eroon mahdollisimman nopeasti, Nieminen muistuttaa.

Jari Karttunen näkee, että valtio-omistajan pitää käyttää Postissa nyt rooliaan ja palauttaa Posti takaisin varsinaiseen tehtäväänsä postin jakana.

- Mikäli tämä ei onnistu Postin ollessa voittoa tavoitteleva yritys, on voitontavoittelu lopetettava ja yhtiö palautettava verovaroin pyöritettäväksi valtionlaitokseksi kelan,poliisin ja palokunnan tavoin, kiteyttää Karttunen.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista