Home >> Chilen kansa pyytää solidaarisuutta!

Chilen kansa pyytää solidaarisuutta!

24.10.2019 - 10:30
  • SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg tukee Chilen kansan vaatimuksia demokratiasta.

Chilessä on vähintään 17 ihmistä kuollut tai tapettu ja 2151 vangittu sitten hätätilan, joka alkoi 18.10.2019. Chilen Ihmisoikeusinstituutin sekä ihmisoikeusjärjestöjen työtä vaikeutetaan tai estetään, joten viranomaisten antamat tilastot eivät ole luotettavia. Feministiset sekä muut naistyötä tekevät järjestöt raportoivat lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallanteosta sekä useista raiskauksista. Mielenosoituksissa loukkaantuneita on lukematon määrä.

- Presidentti Sebastián Piñera on julistanut Chileen niin hätätilan kuin sodan leppymätöntä vihollista vastaan. Vihollisena toimii kansa, joka pyytää loppua eriarvoistumiselle sekä yhteiskunnalliselle epäoikeudenmukaisuudelle. Me vastaamme: vihollinen on hallitus, joka käyttää diktatuurista tuttuja voima- ja pelottelukeinoja kansannousun tukahduttamiseen, kertoo Marisel Soto Goday joka on yhdessä muiden Suomessa asuvien Chileläisten kanssa järjestämässä mielenosoitusta 24.10. kello 18.00  Eduskuntatalon portaille. 

SKP:n pääsihteeri ja Euroopan vasemmiston Latinalaisen Amerikan työryhmän jäsen Tiina Sandberg pitää Chilen tilannetta äärimmäisen huolestuttavana, ja liittää sen osaksi laajempaa maanosaa ravistelevaa protestien aaltoa.

- Etelä-Amerikassakin kansa on väsynyt jatkuviin leikkauksiin, heikennyksiin ja demokratian kavennuksiin, joita on tehty uusliberaalin politiikan ajamana yksityisen pääoman hyväksi. Yhteinen raha valuu yksityisiin taskuihin, eikä se ole oikein. Samaan aikaan aiemmin jo parempaan suuntaan kääntynyt sosiaalinen kehitys on taas kääntynyt palveluiden romuttamiseksi. Tämä kaikki ajaa ihmiset kaduille, ei pelkästään se, että bensan tai matkalippujen hinta nousee, vaikka toimeentulo onkin äärimmäisen niukkaa.

Chilen kansan puolesta

-Sodassa on vain yksi osapuoli: tuliasein varusteltu armeija ja poliisivoimat. Tavallinen kansa, aseinaan kännyköidensä kamerat, plakaatit, sosiaalinen media ja kattilat, joita paukuttamalla pidetään ääntä, eivät ole sodassa, toteavat mielenosoittajat.

Chileläisten yksi monista sloganista on ”Ei. Emme ole sodassa: Olemme yhdessä” Aikoinaan 70-luvulla Suomessa oli laaja solidaarisuusliike: Chilen kansan puolesta.  Suomessa asuvat ulkochileläiset toivovat mielenosoitukseen mukaan kaikkia ihmisoikeuksia puolustavia henkilöitä, jotka pitävät nykyistä tilannetta kestämättömänä sekä chileläisten perus- ja ihmisoikeuksia loukkaavana.

- Ei voi olla niin, että vuonna 2019 Chilen armeija ja poliisivoimat kävelevät kaduillamme, hakkaavat, ampuvat, kiduttavat ja tappavat chileläisiä, vetoaa Soto Goday.

Suomessa asuvat ulkochileläiset kutsuvat kaikki mukaan mielenosoitukseen jossa he vaativat:

- Hätätilan poistamista sekä sotilaiden poismarssia Chilen kaduilta

- Presidentti Piñeran eroamista

- Perustuslaillisen edustajakokouksen järjestämistä, jotta diktatuurin aikainen perustuslaki voidaan muuttaa

- Suomelta kannanottoa. Missä viipyy kansainvälinen painostus?

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Uutiset