Home >> 6-tunnin työpäivä etenee Saksan poliittisessa keskustelussa

6-tunnin työpäivä etenee Saksan poliittisessa keskustelussa

11.03.2020 - 16:30

Suomessa 6-tunnin työaika nousi keskusteluun pääministeri Sanna Marinin aiemmin pitämän puheen kautta. Aihe on aktivistien huulilla kuitenkin myös muualla Euroopassa. Euroopan Vasemmiston puheenjohtaja ja muun muassa saksalaisessa IG Metall-ammattiliitossa toiminut Heinz Bierbaum pystyy ay-taustansa kautta arvioimaan aloitteen merkitystä.

- Tällä hetkellä kohtaamme suuria haasteita teollisuustuotannossa ja myös palvelualoilla. Digitalisaatio ja etenkin ekologiset haasteet, kuten ilmastonmuutos, vaativat vastausta. Nämä vaikuttavat yhdessä työllisyyteen ja ilman toimenpiteitä tuhannet työpaikat voivat olla vaarassa, toteaa Bierbaum.

Hän kuitenkin näkee, että tähän ongelmaan on löydettävissä melko yksinkertainen ja konkreettinen ratkaisu.

- Lyhentämällä työntekijöiden työpäivää pystymme vastaamaan tähän tilanteeseen. Se ei pelkästään jaa työtä entistä useammalle, vaan lisää myös työntekijöiden hyvinvointia ja vapaa-aikaa, millä on heille suuri merkitys. Samalla mahdollistuu myös esimerkiksi nykyistä laajemman kulttuurin kuluttamisen ja tuottamisen paikkoja.

Muutosta ei synny ilman, että asiasta tehdään poliittinen kysymys. Tästä syystä myös Bierbaumin saksalainen vasemmistopuolue Die Linke on päättänyt tarttua haasteeseen.

- Die Linke vaatii 6-tunnin työpäivää ansiotasoa alentamatta Saksassa. Tarvitsemme ehdottomasti laajaa yhteiskunnallista keskustelua työajasta ja siitä miten sen lyhentäminen toteutetaan. On myös selvää, että se tarkoittaa myös palkkojen korottamista niin, ettei työajanlyhennys vie työntekijöiltä palkkaa. On myös mietittävä työn organisoimisen tapoja ylipäätään.

Heinz Bierbaum on yhtenä puhujana mukan Euroopan Vasemmiston, SKP:n ja DSL:n opintokeskuksen järjestämässä Helsinki-seminaarissa 21.-22.3. Seminaari on osallistujille maksuton ja siihen ehtii vielä ilmoittautua osoitteessa www.skp.fi/helsikiseminar samasta ohjelmasta löytyy myös seminaarin tarkempi ohjelma ja lisätietoja tapahtumasta.

 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista