Home >> Hävittäjämiljardeille on parempaa käyttöä

Hävittäjämiljardeille on parempaa käyttöä

09.05.2020 - 12:45
  • Hoitaja vetää suojahanskat käteen.

Viruksia ja niiden vaikutuksia vastaan ei voi taistella asevoimin, hävittäjillä ei voi puolustautua ilmastonmuutokselta, eikä armeija auta ratkaisemaan talouskriisiä. Hävittäjien sijaan tarvitsemme panostuksia terveydenhuoltoon, perusturvaan ja koulutukseen. Hävittäjähankinta on peruttava ja siihen varatut rahat on käytettävä ihmisten arkipäivän turvallisuuden parantamiseen.

Koronaviruksen aiheuttama kriisi on nostanut esiin sen, että suurimmat tavallisia suomalaisia joka päivä kohtaavat turvallisuusuhat eivät ratkea aseilla. Niiden ratkaisu vaatii yhteiskunnan turvaverkkojen vahvistamista ja yhteiskunnan suunnan muuttamista.

Terveydenhuollon yksityistäminen ja rapauttaminen on heikentänyt kykyämme vastata globaalin virusepidemian kaltaisiin uhkiin. Emme pysty takaamaan kaikille ihmisille riittävää suojelua ja muiden hoivan varassa olevat vammaiset ja vanhukset ovat suurimmassa vaarassa. Yhteiskunnassa terveyserot noudattelevat varallisuuden jakautumista ja köyhimmät elävät lyhyimmän elämän. Tämän tilanteen ratkaisuun tarvitaan miljardeja.

Koronaviruskriisin aiheuttamat muutokset yhteiskunnassa ajavat ihmiset työttömyyteen. Näiden ihmisten toimeentulo jumiutuu Kelan, te-toimistojen, sosiaalitoimistojen ja työttömyyskassojen byrokratiaan ja riittämättömiin resursseihin. Näiden paranatamisen tulisi olla nyt ensisijalla. Kun työttömyys pitkittyy, törmätään työttömyysturvan riittämättömään tasoon. Arjessa selviämiseen suomalainen tarvitsee 1200 euroa kuukaudessa. Tällä hetkellä olemme tuosta vielä kaukana. Meidän ei tarvitse tuomita ihmisiä vuosikausien köyhyyteen, koska meillä on miljardeja.

Uusi koronavirus muuttaa maailmaa tavoilla, joita emme vielä voi ennustaa. Muutos iskee lapsiin ja nuoriin, jotka varttuvat sen varjossa. Meillä ei ole tällä kertaa varaa hukata sukupolvea kuten tapahtui 90-luvun laman aikana. Lasten ja nuorten palveluihin on panostettava, jotta vältytään paljon kalliimmilta seurauksilta. Tähänkin meillä on miljardeja.

Suomen kommunistinen puolue katsoo, että Suomella ei ole varaa eikä tarvetta hävittäjiin. Me tarvitsemme ne miljardit ihmisten auttamiseen tässä ja nyt. Tämä kriisi ei mene nopeasti ohi, eikä yhteiskunta pysty toipumaan ilman merkittäviä toimia, joilla muutetaan yhteiskuntaa sen rakenteita myöten kohti sosialismia. Niistä ensimmäinen on luopuminen hävittäjähankinnasta jaturvallisuuspolitiikan ja maanpuolustuksen painopisteen muuttaminen alueellisen vakauden lisäämiseen sekä sotilasliittojen hyökkäysaseista irrottautumiseen.

 

Ajankohtaista + Kannanotot