Home >> Väliaikainen lakimuutos ei ole pakkorokotuslaki

Väliaikainen lakimuutos ei ole pakkorokotuslaki

15.01.2022 - 11:45
(updated: 29.01.2022 - 11:40)
  • Kuvassa koronarokotteita.

Tartuntatautilain 48§ teksti: Työskentelyyn sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja. Erityiseksi syyksi ei voida katsoa työntekijän muusta kuin vakavasta lääketieteellisestä syystä johtuva kieltäytyminen tarjolla olevasta Covid-19-rokotteesta.

Tartuntatautilain 47§ mahdollistaa pakollisen rokotuksen tietyissä tilanteissa yleisvaarallista tartuntatautia vastaan. Covid-19-rokote ei ole pakollinen kenellekään, vaikka toisaalta työnantaja voi edellä mainitun lakipykälän perusteella edellyttää rokotteen ottamista. Jos työnantajalla ei ole mahdollisuutta sijoittaa työntekijää muihin tehtäviin, voi työnantaja keskeyttää palkanmaksun, mutta ei irtisanoa työntekijää.

Kannustamme kaikkia ottamaan suositellut rokotteet niin oman itsensä kuin läheistensä, työtovereidensa ja työssä kohdattavien potilaiden ja asiakkaiden suojaamiseksi vakavilta tautimuodoilta.

SKP:n SOTE-työryhmä 10.1.2022

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista