YLE:llä demokratia hukassa
Helsingin Sanomat (HS) pääkirjoituksessaan 24.10. kertoo puoluevalintoihin liittyvästä kansalaisten kasvaneesta epätietoisuudesta. HS tutkimuksen mukaan joka toinen haastatelluista oli epävarma äänestyskäyttäytymisestään.
Yleisradio (YLE) mainostaa kuntavaalien ensimmäistä puheenjohtajakeskustelua. Ohjelmatrailerissa väitetään virheellisesti, että kaikkien puolueiden puheenjohtajat olisivat saaneet kutsun. Siitäkin huolimatta, että ohjelmassa tänään keskustellaan kuntavaaleista on YLE kutsunut mukaan ohjelmaan vain eduskunnassa vaikuttavat puolueet.
- Hyvä, että Helsingin Sanomat ottaa esille suomalaisen demokratian suuren haasteen eli oman puolueen ja oman vaikuttamisen kanavan löytämisen. On sietämätöntä, että verorahoilla ja parlamentaarisesti ohjattu YLE jakaa puolueet ennen vaaleja voittajiin ja häviäjiin. Ihmisten epätietoisuuden kasvattamisen sijaan YLE:n pitäisi tuoda esille vaihtoehtoja ja valinnan mahdollisuuksia, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen.
Suomi on saanut lähihistoriassa huomautuksia korruption vastaiselta toimielimeltä (GRECO) liittyen vaalirahoituksiin, lahjontaan ja puoluetukiin. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) puolestaan on huomauttanut Suomea demokratian puutteesta puoluetukien epätasa-arvoisuuden muodossa. Tällä hetkellä puoluetuet jakautuvat niin, että niillä vahvistetaan valtaa pitävien mielipiteiden näkyvyys, samalla kun vaihtoehtoja tuovien äänet rajataan marginaaliin tai pidetään kokonaan poissa keskustelusta.
SKP:n puheenjohtaja Väisänen kertoo keskustelleensa tiistaina (25.10.) YLE:n kuntavaaliohjelmista vastaavan toimittajan Petri Kejosen kanssa.
- YLE linjaa edelleen, että vaalikeskusteluissa eduskuntapuolueet käyvät keskustelua omassa ryhmässään ja parlamentin ulkopuoliset puolueet omassaan. Petri Kejosen ja YLE:n käytäntö asettuu taas aiheellisesti kritiikin kohteeksi. YLE:n linjaus kertoo kapeasta politiikkakäsityksestä ja vanhan vallan vahvistamisesta. Yhdet kisaavat stadionilla ja toiset laitetaan juoksemaan pururadalle. Kyllä politiikkaa tehdään paljon muuallakin kuin parlamentissa. Kansalaisilla ja äänestäjillä pitää olla mahdollisuus laajempaan visioon politiikan tekijöistä kuin YLEN nyt tarjoamat vaihtoehdot jotka rajataan vain eduskuntapuolueisiin, sanoo Väisänen