Home >> Artikkelit >> Yhteistyö Naton kanssa lopetettava

Yhteistyö Naton kanssa lopetettava

24.05.2017 - 10:00
  • Rovaniemi Nato mielensoitus
ACE-ilmasotaharjoitusta vastustava mielenosoitus Rovaniemellä 22.5.

Yhteistyö Naton kanssa lopetettava

 

Naton joukot harjoittelevat maassamme ja armeijamme kanssa yhä enemmän. Ylikansallisia sotaharjoitus- ja koulutustapahtumia on Suomen armeijalle kerääntynyt 84 pelkästään tänä vuonna. Näistä suurin osa toteutetaan Naton tai joidenkin Nato-maiden kanssa. Yksi vuoden 2017 isoimmista harjoituksista on käynnissä Lapissa, jossa Nato pitää yhtenä ilmasotaharjoitusohjelmansa tukikohtana Rovaniemen lentokenttää. Niin kutsuttu Arctic Challenge Exercise ulottuu pohjoisessa Suomen, Ruotsin ja Norjan alueelle ja siinä on mukana joukkoja yhdestätoista eri maasta.

 

Lapin luonto on keväällä haavoittuvassa tilassa. Useat harjoituslennot päivässä häiritsevät eläinten vasomista ja pesimistä ja saastuttavat luontoa. Yksi hävittäjä käyttää 6000 litraa kerosiinia tunnissa.

 

Suomen kommunistinen puolue (SKP) vaatii hallitusta lopettamaan yhteistyön sotilasliitto Naton kanssa ja siirtymään puolustuspolitiikassa perustuslain vaatiman liittoutumattomuuden linjalle. Myös jatkuva armeijan menojen kasvu on lopetettava ja siirrettävä rahaa asehankinnoista kaikkien Suomessa asuvien hyvinvointiin. Tarvitsemme aseiden sijaan panostusta työpaikkojen luontiin ja koulutuksen ja sivistyksen ylläpitoon. Uudet hävittäjähankinnat ovat törkeitä esityksiä tilanteessa, jossa toimeentulo on vaikeaa lähes kaikille ihmisille Suomessa.

 

SKP tukee ilmasotaharjoitusta vastustavia mielenilmauksia Suomessa ja naapurimaissa. Pohjoismaissa toimivat rauhanliikkeet järjestävät toimintaa useissa eri ilmasotaharjoituksen tukikohdissa. Meillä on vuosi vuodelta enemmän tarvetta vastustaa sotaa, sotilasliittoja ja asevarustelua. Myös yhteistyötä naapurimaiden rauhanaktivistien kanssa tarvitaan, sillä arktisten alueiden käyttö sotaharjoituksiin tulee lisääntymään. Nato haluaa harjoitella syrjäseuduilla ja erilaisilla suuryrityksillä on tarve päästä käsiksi pohjoisen kalottialueen luonnonvaroihin.

 

Suomen johdossa oleva oikeisto on luovuttamassa käskyvaltaamme ulkomaille. Sen lisäksi se antaa armeijan komentajille liian paljon omaa valtaa Suomea koskevissa sopimuksissa. Tästä on osoituksena eduskunnan käsittelystä ulos jätetty ja vieraalla kielellä laadittu Isäntämaasopimus.

 

Suomen kommunistinen puolue 24.5.2017

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Kannanotot