Home >> Artikkelit >> Terrori-isku Venezuelan vallankumouspolitiikkaa vastaan tuomittava

Terrori-isku Venezuelan vallankumouspolitiikkaa vastaan tuomittava

05.08.2018 - 13:30
(updated: 05.08.2018 - 14:07)

Venezuelan presidentti yritettiin murhata räjähdelennokki-iskulla. 

 

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro ei vahingoittunut lennokki-iskussa mutta useita tilaisuudessa olleita sotilaita haavoittui. Räjähdelennokki-isku tehtiin lauantaina 4.8. Caracasissa. Presidentti Maduro puhui kansalliskaartin juhlatilaisuudessa olleille kansalaisille, sotilaille ja vieraille.   

Venezuelan varapresidentti Diosdado Cabellon mukaan terroriteon takana ovat oikeistovoimat, jotka pyrkivät väkivallalla vaikuttamaan politiikkaan johon eivät vaaleissa yltäneet. 

- Meillä ei ole Venezuelassa tapana tehdä attentaatteja koska selvitämme erimielisyytemme sanoilla, keskustellen ja kansan äänestyksillä, sanoo Venezuelan bolivaarisen vallankumouksen johtotähti ja presidentti Nicolas Maduro tuoreeltaan Caracasissa. 

Presidentti Maduoro on kommentoinut tapausta PSUV- puolueen kotisivuilla ja kertoo Venezuelan ja Kolumbian äärioikeiston yhteistoimista, jotka ovat lauantain murhayrityksen taustalla. 

Suomen kommunistisen puolueen puoleen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tuomitsee Venezuelan presidenttiin ja bolivaariseen vallankumouspolitiikkaan kohdistuneen terroristi-iskun. 

- Yhdysvallat ja presidentti Donald Trump on avoimesti uhannut sotatoimilla Venezuelaa ja sen sosialistista politiikkaa rakentavaa PSUV – puoluetta.  Nyt Caracasissa tapahtuu räjähdyslennokki-isku ja se kohdistuu suoraan presidenttiin. Samaan aikaan imperialistit operoivat sandinistihallitusta vastaan Nicaraguassa. Kuuban kauppasaarto on edelleen voimassa. Kuuba, Venezuela ja Nicaragua on meille, eurooppalaiselle vasemmistolle paljon enemmän kuin mitä porvarimediat osaavat koskaan kertoa – ja mitä viime aikoina ovat kertoneetkaan. Laajan vasemmistolaisen osallistuvan demokratian, bolivaarisen vallankumouksen  ja sandinistipolitiikan tuloksena Kuubassa, Venezuelassa ja Nicaraguassa köyhä kansa on oppinut lukemaan, sivistynyt ja pitämään huolta toisistaan.Tämä, "vaarallinen" kansan osaaminen ja hyvinvointi on aikojen alusta ollut ristiriidassa raharikkaiden, öljybisneksen ja aina uusia markkinoita etsivien kansainvälisten sijoittajien ja Yhdysvaltojen imperialistien kanssa. Kuuban, Venezuelan ja Nicaraguan  vasemmistolaiset toisistaan toki erilaiset politiikat ovat  kapitalismille vaihtoehtoista  politikkaa ja viestivät  aidosta taistelusta ja toisenlaisen yhteiskunnan toivosta. Maduroon kohdistunut terrori-isku on tuomittava. Vaadin Suomen poliittiselta johdolta pikaista julkilausumaa, jolla Maduroon ja bolivaariseen vallankumouspolitiikkaan kohdistunut poliittinen attentaatti tuomitaan. Lisäksi Suomen ja EU:n on syytä nostaa työpöydälle niin Kuuban, Nicaraguan kuin Venezuelan yhteistyön politiikka ja linjata nykyistä eristämis- ja demonisoivaa politikkaa yhteistyön ja rauhan politiikaksi, sanoo Väisänen. 

Isku sosialismiin 

Lauantain Caracasin räjähdelennokki-isku oli poliittinen isku sosialismia vastaan.  SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen mielestä bisnespolitiikka, ahneus suurpääoma ja rahanvalta on este järkevälle, oikeudenmukaiselle ja ekologisesti kestävälle kehittämiselle, ihmisen todelliselle vapaudelle, osallistuvalle demokratialle ja rauhalle. 
 

- Meille Suomessa valtamedia korostaa vasemmistolaisen politiikan mahdottomuutta ja miten sosialismia tavoittelevat liikkeet ovat kokeneet pettymyksiä ja takaiskuja. Lauantain Caracasin räjähdelennokki-isku tuo taas esille miten Venezuelan bolivaarinen vallankumous, Sandinistien Nicaragua ja Kuuban toisenlaiset yhteiskunnat ovat jatkuvasti imperialististen väkivaltahyökkäysten, sabotaasien ja mediamustamaalaamisen sekä kauppasaartojen kohteena. Vaatiikin erityistä punaista hoksnokkaa erottaa valtamedian uutisista imperialistien organisoima sabotaasi ja kansan todellinen tyytymättömyys. Kyllä, kansa on ollut Venezuelan kaduilla ja kalistanut kattiloita huonon talouden ja puutteen vuoksi. Kansa on ollut kyllä myös Venezuelan kaduilla ja äänestänyt bolivaarisen vallankumous politikan jatkokaudelle. Samoilla kaduilla operoivat kyllä myös Yhdysvalloista johdetut puolisotilaalliset sabotaasijoukot, jotka pyrkivät näyttämään väkivallan kansan kritiikkinä.  Kyllä, kapitalismin ja sen imperialistisen väkivaltakoneiston korvaaminen perusteiltaan toisenlaisella yhteiskunnalla ja kehityksellä - rauhalla onkin entistä välttämättömämpää. Meidän pitää tukea ja olla solidaarisia Kuuballe, Venezuelalle, Nicaragualle ja muille sosialistisille, vasemmistolaisille konkreettisille yhteiskunnallisille toimijoille. Sosialismin aatteet elävät, koska ihmisarvoisen ja onnellisen tulevaisuuden näkymiä on vaikea kuvitella ilman niitä. Ne elävät Kuubassa, Nicaraguassa ja Venezuelassa ja liikkeissä, jotka kamppailevat ihmisten oikeuksien, tasa-arvon, vapauden ja rauhan  puolesta, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja Euroopan vasemmiston hallituksen jäsen JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista