Home >> Artikkelit >> Suomi irti sotapolitiikasta

Suomi irti sotapolitiikasta

14.04.2018 - 21:15

Yhdysvallat, Ranska ja Iso Britannia ovat iskeneet  lauantai yönä 14.4. Suomen aikaa, 105 risteilyohjuksella Syyriaan. Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump oikeuttaa iskun kostona kemiallisten aseiden käytölle Syyrian sodassa. Venäjä ja Syyria ovat 8.4. kemiallisen iskun jälkeen pyytäneet OPCW:ltä,  kansainväliseltä kemiallisten aseiden kieltämistä ajavalta järjestöltä tutkintaa Syyrian kaasuiskusta.

Maailman rauhanneuvosto on kannanotossaan tuominnut iskut imperialistisina toimina edistää niin sanottua Uuden Lähi-Idän rakentamista. Euroopan vasemmiston Lähi-Idän työryhmän kannanotossa kehotetaan kutsumaan  joukkoja koolle vastustamaan Yhdysvaltojen, Ranskan ja Ison Britannian sotapolitiikkaa.


- Iskun jälkeisestä suomalaisesta mediakeskustelusta puuttuu kokonaan visio rauhanrakentamisesta. Yhdysvaltojen imperialismin kritiikitön tukeminen ei voi, eikä saa olla Suomen ulkopoliittinen linja. Asettumalla sotapolitiikkaa kannattavan, niin kutsutun lännen puolelle asettaaa poliittinen eliitti Suomen konfliktin osapuoleksi. Maailman kriisit kuten Syyrian sota tarvitsee maita ja viisaita polliitikkoja, jotka eivät asetu suurvaltapolitiikan osapuoliksi. Maailman kriisit, konfliktit ja sodat tarvitsevat maita ja ihmisiä, jotka  voivat  tarvittaessa olla uskottavia rauhanrakentajia ja käynnistää konflikteissa keskusteluja. Presidentti Niinistön ja Sipilän hallituksen on irtisanouduttava niin sanotusta läntisestä liittoutumasta ja sen sotapolitiikasta. EU:n ja Naton hyväksymän läntisen liittouman sotatoimet ovat tänään räikeästi ohittaneet rauhanrakentamisen ja kansainvälisen diplomatian. Suomen yleisradion pitäisi Syyrian sodasta uutisoidessa  antaa myös ääni suomalaiselle ja kansainväliselle  rauhanliikkeelle, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

World Peace Council statement on Syria
European Left Middle-East Working Group Statement on Syria

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista