Home >> Artikkelit >> Seinäjoella keskusteltiin ilmastonmuutoksesta

Seinäjoella keskusteltiin ilmastonmuutoksesta

06.04.2022 - 19:45
  • Kuvassa on Spartacus-säätiön Mikä meitä estää?-pamfletin kansi.

Seinäjoella on tuore SKP:n osasto, joka tarttui reippaasti myös opintotoiminnan haasteeseen ja päätti järjestää opintotilaisuuden aikamme polttavimmasta kysymyksestä, eli ilmaston muutoksesta. Tilaisuuteen Seinäjoen kaupunginkirjastolle kutsuttiin aiheesta alustamaan SKP:n pääsihteeri ja Spartacus-säätiön varapuheenjohtaja Tiina Sandberg, joka saapui esittelelmään Spartacus-säätiön tuoretta Mikä meitä estää?ilmastopamflettia.

- Tämän pamfletin ydin kiteytyy sen nimeen. Tarkoituksena oli koota yhteen erilaisia näkökulmia siihen, mikä estää ilmastonmuutoksen asettamaan haasteeseen tarttumista. Mikä meitä todellakin estää muuttamasta asioita nyt kun kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että muutos on välttämätön, kuvaili Sandberg.

Pamfletissa tähän kysymykseen saadaan useita erilaisia vastauksia, joissa yhteinen teema on muutoksen tarve nykyiseen järjestelmään. Kapitalismin logiikka ajaa maailmaa vastakkaiseen suuntaan, kuin sen tulisi kulkea, mikäli haluaisimme pysäyttää ilmastonmuutoksen edes nyt mahdollisen alarajaksi asettuvaan 1,5 asteen nousuun. 

- Eri puheenvuorot ovat hyvin erilaisia ja lähestyvät aihetta erilaisista kulmista. Minusta se on erinomainen asia. Ilmastonmuutos itsessään on niin monitahoinen pulma, että joudumme väistämättä ratkomaan niin erilaisia kuin eri mittakaavaankin asettuvia kysymyksiä. Pamfletin muoto ilmentää myös tätä kun mukana on niin kysymys työpaikan kierrätysmahdollisuuksista kuin maailmanlaajuisesta tarpeesta demokratisoida päätöksentekojärjestelmämme. Kaikki nämä on ratkottava, jotta pääsemme eteenpäin.

Lumisateinen arki-ilta ei ollut innostanut kuulijoita liikkeelle, joten asiaa päätettiin korjata palaamalla aiheeseen kunhan ilmat lämpenevät. Silloin pääsihteerin lisäksi paikalle saattaa saapua muitakin lisävoimia. Seinäjoen tovereita halutaan tukea osaston käynnistämisessä konkreettisella tekemisellä, eikä ilmastonmuutoskaan liene tuolloin vielä ratkaistu, joten siitäkin on hyvä käydä lisää keskusteluja.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista