Keywords:
Rauhanpolitiikka hakee uutta paikkaa
Suomen kommunistisen puolueen rauhanryhmä järjestää kaikille puolueaktiiveille suunnatun yhteistyöpalaverin “Rauhan miniseminaari” lauantaina 9.1. klo 11-17 SKYPE:llä.
Keskustelua rauhan työstä ja toimista avaavat SKP:n rauhanryhmän puheenjohtaja Mervi Grönfors, puoluetta Euroopan vasemmiston rauhanryhmässä edustava Liisa Taskinen ja puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. Ingrid Schanche Norjan Rauhanpuolustajista tuo kansainväliset uutiset seminaariin Norjasta ja Maailman rauhanneuvostosta.
Rauhanpolitiikka on mahdollista
Ajankohtainen poliittinen tilanne haastaa tarttumaan rauhantyöhön. Eduskunta on juuri antanut Sanna Marinin hallitukselle valtuudet uusien HX-hävittäjien hankintaan. 17.12.2020 hyväksytty 9,4 miljardin euron tilausvaltuus voidaan budjettikirjauksen mukaan vielä ylittää kustannustason muutosten perusteella ja hankintasopimuksen jälkeen tehtävien muiden sopimusten, kuten ase- ja varaosahankintojen johdosta. Arviot hävittäjähankkeen elinkaarikustannuksista vaihtelivat 20 - 30 miljardin euron välillä.
- Eduskunnan vasemmiston päätös hyväksyä Suomen rauhan ajan historiallisesti suurimmat asekaupat, HX-hanke, kertoo poliittisen eliitin täydellisestä piittaamattomuudesta kansalaisyhteiskunnan ja rauhanliikkeen aloitteista.
Poliittinen eliitti on nyt työntänyt rauhanpolitiikan kansakunnan kaapin päällä niin kauas taakse kaapin perälle kuin vain mahdollista. Parlamentaarisen vasemmiston rauhanpolitiikkaa ei kelpaa enää edes koristeeksi.
Muualla maailmalla, mm. Euroopan vasemmistossa toverit ihmettelevät miten Suomessa voidaan jättää allekirjoittamatta ydinaseet kieltävä YK:n sopimus ja miksi edistyksellinen ja vasemmistolainen hallitus sitoutuu vuosikymmeniksi kymmenien miljardien asehankintoihin. Muualla kuten Isossa Britanniassa tehdään rauhan aloitteita. Työväenpuolueen Jeremy Corbynin "Peace and Justce" - Rauhan ja oikeudenmukaisuuden - kampanjan käynnistäminen nyt alkuvuonna 2021 on merkki rauhanpolitiikan ja politiikan suunnan muuttamisen mahdollisuudesta ja tarpeellisuudesta sanoo Väisänen
Rauhanliike toimii porukalla
Suomalaisessa rauhanliikkeessä ja sen eri järjestöissä on aina toiminut aktivisteja eri puolueista. Rauhanliike pyrki HX-hävittäjähankkeen vastaisessa kampanjoinnissa tekemään järjestöjen välistä yhteistyötä ja saamaan näkyvää keskustelua asiasta tilanteessa, jossa kaikki tulevaisuuden hallitusten muodostajat punaisesta siniseen olivat sitoutuneet uusien Hornetien ostamiseen.
- Pahinta mitä rauhanliikkeelle tai millekään kansalaisjärjestölle voi sattua on poliittinen varovaisuus. Kansalaisyhteiskunnan työ ja vaikuttaminen on vähintään yhtä arvokasta kuin parlamenttipolitiikka.
Uskottavan puolustuksen ja rauhanpolitiikan näkökulmasta oli jo lähtökohtaisesti ongelmallista, että HX-hävittäjänhankinnoista tehtiin kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa Juha Sipilän johdolla “herrasmiessopimus” hävittäjien hankkimisesta.
Aseidenriisunta ja ihmisen hyvinvointia vahvistava talouspolitiikka sai väistyä oikeistolaisen politiikkakäsityksen vetäessä parlamentaarista vasemmistoakin militarismin ja vääräsuuntaisen tulojaon tunkioille.
Eduskunnan vasemmistopuolueiden HX-budjettipäätös osoittaa miten paljon Suomessa on tarvetta yhdistää rauhaa rakentavia vasemmistolaisia voimia.
Eduskuntapolitiikkaan tarvitaan tänään rehellisesti vasemmistolainen puolue, joka asehankintojen sijaan edistää aseidenriisuntaa, joka pohjoismaisen Nato-yhteistyön kehittämisen sijaan irtisanoutuu Nato-kumppanuuksista ja joka viholliskuvien rakentamisen sijaa näkee Venäjän naapurina, sanoo Väisänen.