Home >> Artikkelit >> Räjäytetään presidentti-instituutio 

Räjäytetään presidentti-instituutio 

27.09.2023 - 13:30
(updated: 27.09.2023 - 15:23)
  • Kuvassa teknohaarniskaan pukeutunut android-Kekkonen räjäyttää jotain laserilla.

Suomen poliittisessa järjestelmässä on edelleen jäljellä ripaus monarkiaa. Presidentin asema politiikan johtajana on kokenut monet muutokset ja valtaoikeuksien kaventamisen jälkeen meillä on jäljellä kumileimasimen ja kansainvälisen maskotin sekasikiö, joka ei enää palvele modernin demokratian tarpeita. 

Suomen kommunistinen puolue katsoo, että presidentti-instituutio on aika lakkauttaa ja jakaa loputkin presidentin tehtävät eduskunnalle. Ulkopolitiikassa kolme lautasta on liikaa. Suomi ei tarvitse kansakunnan isää tai äitiä tai kaapin paikan näyttäjää. Sen sijaan tarvitsemme laajempaa demokratiaa, jossa yhden valitun äänen sijaan kuuluu laajasti kaikkien ääni.  

Presidentinvaalissa 2024 ei ole ehdolla yhtään sellaista ehdokasta, jonka taakse kommunistinen puolue voisi asettua. Vaikka ehdokkailla on yksittäisiä teemoja, joita voi pitää kannatettavana, ei kukaan heistä edusta politiikkaa eteenpäin vievää kehitystä tai tuo poliittiselle kentälle uusia vaihtoehtoja.  

Myös parlamentaristisen edustuksellisen demokratian kehittämistä tarvitaan kipeästi. Pelkkä vetoaminen siihen, että se olisi parasta mitä on tarjolla, ei riitä. Eduskunnalla on itsellään myös vastuu tarkastella omaa toimintaansa kriittisesti ja pyrkiä vallan keskittämisen sijaan jakamaan sitä laajemmalle. Tämä tavoite voidaan saavuttaa laajentamalla lähidemokratiaa, vahvistamalla ihmisten vaikutusmahdollisuuksia yhteisöissään ja niitä koskevassa päätöksenteossa kunnissa. 


SKP:n keskuskomitea
 
 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot