Home >> Artikkelit >> "Lomarahan leikkaus on hoitajien kyykyttämistä"

"Lomarahan leikkaus on hoitajien kyykyttämistä"

05.02.2018 - 14:30
(updated: 05.02.2018 - 16:51)
  • Tehy super tes kommunismi kommunistit Mervi Grönfors
Mervi Grönforsin mielestä kiky palvelee isoa rahaa ja kyykyttää työntekijöitä / kuva SKP

Oikeistohallitus jatkaa hoitajien kyykyttämistä eikä halua kompensoida kunta-alalla kikyn myötä menetettyjä lomarahoja käynnissä olevissa TES-neuvotteluissa. Vauhdittaakseen neuvotteluja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ja sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon kunta-alalle alkaen 6.2. klo 7:00. Sen piirissä on kaikkiaan n. 130 000 kuntasektorin työntekijää.

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) aktiivi ja Tampereen kaupungilla lastenhoitajana työskentelevä tehyläinen Mervi Grönfors on saanut tarpeekseen kikyn synnyttämistä ongelmista.

- Lomarahaleikkaus sapettaa, vaikutukset tuloihin ovat huomattavat. Ennen lomarahalla hankittiin esim. silmälasit tai kustannettiin kesälomamatka, nyt tuo raha on poissa. Se vaikuttaa siihen kuuluisaan kutsumukseen, sillä hoitajat maksavat ruuasta, palveluista ja työmatkoista saman kuin muut. Ei ole erillisiä hoitajahintoja kaupoissa ja palveluissa. On ollut liikehdintää ulkomaille patemman palkan perässä. Suomessa saatu hoitoalan koulutus on arvostettua ulkomailla. Kun palkka ei riitä elämiseen, harkitsee hoitajakin millä palkalla työvoimansa myy.

- Hoitajan arjessa lomarahan leikkaus vähentää halua sitoutua työhön. Ei sisar hento ja valkoinen jaksa koko valtakunnan taloutta paikata, venyen ja joustaen. Hoitajilla on työaika, jonka jälkeen pitäisi päästä vapaalle. Arjessa vain ei ole niin, vaan sijaisuuksia paikataan esim. vajaamiehityksellä ja tuplavuoroilla. Leikkaukset syövät halua joustaa ja sairastumiset lisääntyvät.

Grönforsin mielestä lomarahaleikkaus vei rahaa pois kulutuksesta ja se leikattiin kuntien valtiontuista. Raha meni rahan luo, yksityisen sektorin hyväksi.

- Kiky palvelee isoa rahaa ja kyykyttää työntekijöitä. Totuus on, että ilman julkista sektoria yksityinen sektori rampautuisi. Julkinen kannattelee yksityistä lamassa, laskusuhdanteissa ja isojen mokien tullessa kohdalle (epäonnistuneet yrityskaupat, huonot päätökset yrityksiä 'kehiteytäessä' jne.)

- Kikyllä kustannettiin yksityisen sektorin helpotuksia. Sen on jäätävä historiaan määräaikaisena huonona ratkaisuna. Hallitus syötti sen liitoille pakkopullana. Sen tulisi hoitaa kompensaatiot kansalle, jonka palveluksessa on.

Grönforsilla on selkeä kanta siihen, mistä rahaa voitaisiin ottaa myös kunta-alan työhyvinvointiin:

- Kun valtiolla on varaa miljardiluokan asehankintoihin, on varaa myös kantaa vastuuta työvoimasta.

SKP on linjannut voimakkaasti, että kiky-sopimus tulisi purkaa välittömästi. Työehtoja on leikkausten sijaan parannettava mm. palkan, työvuorojen ja lomien suhteen. Työn jakamisella, kuten siirtymällä kuuden tunnin työpäivään ansiotasoa alentamatta, olisi valtavat positiiviset vaikutukset niin työssä jaksamiseen kuin työllisyyteenkin.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista