Home >> Artikkelit >> Joukkoliikenne leikkurissa, ilmastopäästöt ei

Joukkoliikenne leikkurissa, ilmastopäästöt ei

18.06.2021 - 11:30
(updated: 18.06.2021 - 12:08)
  • Elokapinalaiset istuvat tiellä Eduskunnan edessä.

Juuri nyt Elokapinan mielenosoittajat jatkavat Helsingissä kadunvaltaustaan vaatien toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Samaan aikaan kunnissa tehdään vaalipaineen helpotettua korjaustoimenpiteitä joukkoliikenteen koronatappioiden kuittaamiseksi. Valitettavasti se, mitä Elokapina ehkä saavuttaa, törmää kuntien reaalipolitiikkaan.

- On käsittämätöntä, miten ilmastonmuutokseen ja ekokatastrofin uhkaan ei reagoida käytännön toimenpiteillä. Nyt kun ikävät päätökset eivät enää uhkaa rokottaa poliitikkojen ääniä ja mandaatit on uusittu kunnissa neljäksi vuodeksi, uskalletaan taas leikata. Joukkoliikenteen kehittäminen on ehdottoman tarpeellista liikenteen päästöjen rajoittamiseksi, mutta tulossa onkin lipunhintojen korotuksia kautta maan, kertoo SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg.

Pääkaupunkiseudulla HSL on lähettänyt kunnille kyselyn toimenpiteistä varustettuna ehdotuksella lipunhintojen korotuksesta. Porissa oikeus maksuttomaan joukkoliikenteeseen vietiin näkövammaisilta poliitikkojen mukaan "vahingossa". Tampereella lastenvaunujen kanssa kulkevat joutuvat jatkossa maksamaan matkansa ratikassa.

- Kuka yllättyi siitä, että joukkoliikenteen käyttö on laskenut koronakriisin myötä ja tämä on aiheuttanut joukkoliikennetoimijoille tappioita? Tuskin kukaan. On selvää, että tappioden kattamiseen tarvitaan rahoitusta, mutta nyt valittu linja, joka rankaisee joukkoliikenteen käyttäjiä on järjestön, puhahtaa Sandberg.

Pääsihteerin mielestä tulisi sen sijaan kuulla Elokapinan viesti ja ottaa se tosissaan. Joukkoliikenteen suhteen se tarkoittaisi ratkaisuja, joilla joukkoliikenteen vetovoimaa kasvatetaan. Hinnalla on siinä tärkeä merkitys.

- Mahdollisimman edullinen joukkoliikenne on tavoite sinällään, koska se loisi taloudellisen kannusteen siirtyä joukkoliikenteen käyttäjäksi. Tämä vaikuttaisi suoraan liikenteen ilmastopäästöihin. Tämän sijaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on jo kuultu Helsingin uuden pormestarin linjauksia. Juhana Vartiainen kaivoi ensitöikseen keskustatunnelin raadon haudasta. Se on hanke, joka lisää yksityisautoilua, eikä ratkaise liikenneongelmia keneltäkään. Yhteistä rahaa toki siirtyy kokoomuslaisten yrittäjien taskuihin, lataa Sandberg.

Joukkoliikenteen kehittäminen on niin tärkeä tavoite, että valtion on tultava hätiin.

- Harvoissa toimenpiteissä on yhtä selkeä yhteys ilmastopäästöihin kuin tässä ja tarvittavat toimenpiteetkin ovat tiedossa. Puuttuu siis vain poliittista tahtoa. Toivottavasti Elokapina saa sitä herumaan eduskunnasta. Me helsinkiläiset puolestamme valmistaudumme torjumaan keskustatunnelin jälleen kerran. Taistelu on uuvuttavaa, mutta periksikään ei voi antaa, Sandberg kiteyttää.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista