Home >> Artikkelit >> Ei Ahvenanmaan remilitarisoinnille

Ei Ahvenanmaan remilitarisoinnille

20.04.2023 - 11:00
  • Märketin majakkarakennukset uhkaavien pilvien alla luodolla.

SKP:n rauhanryhmä pitää törkeänä viime aikoina esitettyä vaatimusta Ahvenanmaan demilitarisoidun aseman poistamisesta. Ahvenanmaan erityisasemasta on sovittu kansainvälisissä sopimuksissa ja sillä on vahva kannatus ahvenanmaalaisten keskuudessa. Jos Suomi vastoin kansainvälistä oikeutta ilmoittaa jättävänsä noudattamatta sopimuksia Ahvenanmaan demilitarisoinnista, se viime kädessä johtaa tarpeeseen Ahvenanmaan ja Suomen suhteen uudelleen määrittelystä.

Keskustelu Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkamisesta on yksi ilmentymä vaarallisesta Itämeren militarisoinnin suunnasta ja uskosta asevaraiseen turvallisuuteen. Toinen vaarallinen ehdotus on Naton tukikohdan tai ydinaseiden varastoalueen sijoittaminen Suomen maaperälle.

Asevarainen turvallisuusajattelu johtaa ilmasto- ja ympäristökriisin syvenemiseen, ydinsodan uhkaan ja kilpavarusteluun, jota ei voi voittaa. Varustelukierteestä hyötyy vain aseteollisuus.

Suomen Nato-jäsenyys ja edellisen hallituksen yksituumainen sitoutuminen militarismiin on pudottanut kaikki järkevän ulkopolitiikan perälaudat. Nato-jäsenyyden toteutuminen ilman varaumia ei takaa suomalaisten turvallisuutta eikä edistä rauhaa.

Suomen on pidettävä kiinni Ahvenanmaan demilitarisoinnista ja suuntauduttava diplomatiaan ja hyviin naapuruussuhteisin kaikkien maiden kanssa. SKP:n rauhanryhmä vastustaa Itämeren militarisointia ja sen määrittämistä Naton sisämereksi.



SKP:n Rauhanryhmä

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot