CETA-sopimus hylättävä
Suomen eduskunta käsittelee EU:n ja Kanadan välistä CETA-vapaakauppasopimusta. Sopimukseen sisältyy suurin toimivallan siirto sitten EU- ja EMU-jäsenyyden. CETA-vapaakauppasopimus palvelee käytännössä ylikansallisen suurpääoman etuja.
Sopimusta puolustellaan väittämällä, että se hyödyttää PK-yrityksiä ja synnyttää uusia työpaikkoja ja talouskasvua. Väittämät ovat vailla kunnollisia perusteluja. Vapaakauppasopimuksista tehdyt vaikutusarviot osoittavat, että niiden vaikutukset niin työllisyyteen kuin talouskasvuunkin ovat vähäiset.
CETA-sopimuksen myötä ylikansalliset sijoittajat voisivat uhata Suomen valtiota miljoonakorvauksilla. Esimerkiksi nyt hallituksen valmistelema Sote-uudistus tarjoaa ylikansallisille terveyspalveluyrityksille mahdollisuuden painostaa valtiota ja vaikuttaa sitä kautta kansalliseen lainsäädäntöön.
Suomen kommunistinen puolue (SKP) vaatii, että eduskunta hylkää CETA-sopimuksen. Vähintäänkin sopimuksen käsittelyä tulisi lykätä siihen saakka, että Euroopan tuomioistuin selvittää, onko sopimus edes EU-perussopimusten mukainen. Hallitus on jättänyt tekemättä jopa arvion siitä, onko CETA-sopimus perustuslain mukainen.
Kommunistien mielestä lisää oikeuksia eivät tarvitse sijoittajat ja suurpääoma, vaan työväenluokka ja ympäristö.