Home >> Artikkelit >> Aktivisti ei katsele sivusta

Aktivisti ei katsele sivusta

12.08.2018 - 10:30
(updated: 12.08.2018 - 11:57)
  • Outi Popp, Vastavirta-festivaali, Stop Deportations,

Vapaa kirjoittaja, Stop deportations tiedottaja ja aktiivi, Outi Popp on toiminut pitkään mm. rauhanliikkeessä, Teiniliitossa, opiskelijaliikkeessä, Stop TTIP -liikkeessä, Palestiinan vapauttamisen puolesta.   

- Ensimmäisenä tulivat jo koulussa Vietnam-solidaarisuus ja Chile-solidaarisuus liike. Etelä-Afrikan rotusorron kaatamiseksi käyty taistelu, pyöräliike. Olen ollut mukana Black Lives Matter liikkeessä Yhdysvalloissa. Kouluissa oli nuoruudessani hyvin vahva kansainvälisen solidaarisuuden ilmapiiri. Barrikadit ovat aina kutsuneet minua, sanoo Outi Popp 

Vastavirta-festivaalilla Outi Popp on mukana AGNETA-aktivistikeskustelussa yhdessä muiden tunnettujen aktivistien kuten Kai Sadinmaan, Aura Kaskisydämen, Krister Karttusen ja JP (Juha-Pekka) Väisäsen kanssa.  

AGNETA-aktivistikeskustelun alussa katsotaan keskustelun pohjaksi ruotsalaisen elokuvaohjaaja Patrik Witkowskyn uusin dokumentti, “Agneta”. Dokumentti on vasta saanut ensi esityksensä Tukholmassa. Elokuva seuraa Pohjois-Ruotsista Tukholmaan muuttaneen Agneta Nordbergin henkilöä.  

Agneta-dokumentti seuraa 80-vuotta täyttävää rauhanaktivistia Agneta Norbergia ja tämän vaihderikasta elämää. Elokuva näyttää kuvanviisaan naisen feministisestä ja rauhanaktivistin otteesta raiteiltaan olevan maailman laittamiseksi oikean ja kestävän kehityksen suuntaan. Kumpikaan, Dokumentti eikä sen päähenkilö Agneta tyydy sovinnaisuuksiin. Siinä missä dokumentti näyttää aktivistin ärsyyntymisen yllättää aktivisti 80-vuotiaana Naton vastaisella kampanjalla.  

Kutsu mukaan ihmisoikeustaisteluun 

AGNETA-aktivistikeskustelussa nousee esille aktivistien erilaiset toiminnat ja tavoitteet. Yksi viimeaikaisista joukkoliikkeeksi asti muotoutunut taisteluista on toiminta paremman ja tasa-arvoisemman maahanmuuttopolitiikan puolesta. Outi Popp on talvesta 2017 asti toiminut pakkopalautuksia vastustavassa ja turvapaikanhakijoiden oikeuksia ajavassa Stop Deportations -verkostossa aktiivina ja “tiedottajana”. 

- Kutsun mukaan ihmisoikeustaisteluun! Turvapaikanhakijat ovat haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä ja ikävä kyllä heidän oikeusturvansa toteutuminen turvapaikkaprosessissa on jäänyt yksittäisten asiansa osaavien asianajajien ja aktiivisten kansalaisten kontolle. Kun yhtä ryhmää voidaan kohdella huonosti, voidaan kohdella toistakin. Tämä on yleiseurooppalainen taistelu, jossa jokainen voi valita itselleen sopivan tavan toimia. Voi keskustella ihmisten kanssa, vaikuttaa sosiaalisessa mediassa ja tuoda julki epäoikeudenmukaisia kohtaloita. Voi lobata vaikuttajia, voi osoittaa mieltä. Voi auttaa turvapaikanhakijoita turvapaikkaprosesseissa ja neuvoa oleskeluluvan haussa työn, avioliiton tai opiskelun perusteella. Voi auttaa kodin ja työn löytämisessä. Tai voi nousta seisomaan lennolla, kun pakkopalautettava huutaa apua, konkretisoi Outi Popp. 

 
Aktivistit ovat tekijöitä ja toimijoita. Silloin kun yhteiskunnan viralliset käytännöt eivät vastaa ihmisten hätään ja todellisuuteen toimivat aktivisti. Syntyy ihmisitä lähtevä paine muuttaa yhteiskuntaa ja rakenteita ja sääntöjä. 

- Turvapaikanhakijoiden oikeuksien puolustaminen on kohtalaisen vaativaa toimintaa, koska vastassa on harjaantunut valtio- ja propagandakoneisto, ennen kaikkea sisäministeriöstä johdettu vihamielinen politiikka. On pitänyt ryhtyä “pop-up-juristiksi” eli opetella monimutkaisia ja jatkuvasti muuttuvia lakeja ja käytäntöjä. Avunpyyntöjä turvapaikanhakijoilta tulee joka puolelta, enkä voi katsella pakkopalautuksia sivusta. Kaikki päiväthän tässä täyttyvät, valottaa Outi Popp 

 

- Yhteistyössä on edelleenkin voimaa. Tässä taistelussa on onneksi mukana todella erilaisia tahoja. Turhauttavinta on se, ettei mikään tunnu vaikuttavan hallituksen maahanmuuttovihamieliseen politiikkaan ja maahanmuuttoviraston lain tulkintaan ja käytäntöihin. Nyt me voimme auttaa ihmisiä vai yksi kerrallaan, mutta isompi tavoite on, että turvapaikkakäytännöt saadaan korjattua niin, ettei oikeuden saaminen ole sattumasta kiinni, visioi Outi Popp 

Vastavirta-festivaali 25.-26.8.  

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan noin joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa.  

AGNETA-aktivistikeskustelu  

Vastavirta-festivaali, lauantaina 26.8. kello 14-16 Arbis, huone 23, Dagmarinkatu 3, Helsinki 

Katsotaan ruotsalaisen elokuvaohjaaja Patrik Witkowskyn dokumentti “Agneta”, kuullaan pyydetyt kommenttipuheenvuorot ja keskustellaan porukalla mitä on olla Suomessa aktivisti 

Alustavat kommenttipuheenvuorot pyydetty seuraavilta aktivisteilta; Outi Popp, Aura Kaskisydän, Krister Karttunen ja Kai Sadinmaa. 

Tilaisuuden juontaja ja fasilitaattorina toimii JP (Juha-Pekka) Väisänen, käsitetaiteilija, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja 

  

VASTAVIRTAA SOMESSA 

Vastavirta-festivaalin kotisivu  

Vastavirta-festivaalin FB-kotisivu 

 

STOP DEPORTATIONS

Stop deportations FB-kotisivu 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista