Home >> Nyt on tärkeän protestin paikka

Nyt on tärkeän protestin paikka

15.05.2019 - 13:15
(updated: 15.05.2019 - 13:28)
  • Leikkauspolitiikan vastaisuus vahvistuu työväen Euroopassa.

Tänään 15.5. alkoi EU-vaalien ennakkoäänestys. Näin pian edellisten vaalien jälkeen järjestettävän vaalin äänestysaktiivisuuden ennakoidaan jäävän heikoksi, mutta on vahvat perusteet sille, että jokaisen kannattaisi käyttää äänioikeuttaan viimeistään 26.5.

SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg näkee EU:n olevan perustaltaan mätä.

— Euroopan unioni perustuu pääoman voitontavoittelulle ja tämä tärkein perusarvo ohittaa sen politiikassa aina viime kädessä myös ihmisten ja luonnon oikeudet, tylyttää Sandberg

Hän kuvaa miten EU:n talouspolitiikka vaikuttaa suoraan kaikkien sen kansalaisten arkeen ja elämään.

— Juha Sipilän hallituksen leikkauspolitiikka oli tyylipuhdas esimerkki siitä, miten EU:n uusliberaali talouspolitiikka vaikuttaa meihin kaikkiin. Julkisten palveluiden yksityistäminen tähtää siihen että yhteiset rahat siirretään yksityisiin taskuihin.

Sandbergin mukaan tämä tapahtuu käytännössä niin, että yksitetyistä palveluista pyritään saamaan pääomalle voittoa, jolloin kunnalliseen palveluun verrattuna joudutaan supistamaan palvelun tarjontaa, huonontamaan sen laatua, korottamaan siitä perittävää hintaa, tai hyvin usein näitä kaikkia. Tällöin palvelut huonontuvat nykyisestä ja tulevat kalliimmiksi kustantaa.

— Sipilä myös aktiivisesti heikensi ihmisten sosiaaliturvaa. Se on pääoman etu sitä kautta, että ihmisten on lopulta pakko ottaa vastaan työ kuin työ, ehdoilla millä tahansa. Silloin on hyvin helppoa polkea palkkakustannuksia ja työehtoja.

Onneksi on kuitenkin mahdollista myös asettua vastarintaan. Sandberg yhdistää Ranskan keltaliivit, Unkarissa ”orjalakeja” vastaan protestoivat mielenosoittajat ja Espanjan naisten lakon osaksi samaa EU:n uusliberaalin politiikan vastaista rintamaa.

— Tämä liikehdintä on äärimmäisen tärkeää. Se avaa tietä sellaiseen ihmisten väliseen solidaariseen yhteistyöhön, jota me tavoittelemme pyrkiessämme kohti työväen Eurooppaa. Sen on syrjäytettävä nykyinen Euroopan unioni.

Pääomien kumartelun aika on ohi, toteaa Sandberg ja tiivistää lopuksi protestiäänten merkityksen.

— Äänestämällä kommunistia EU-vaaleissa 26. toukokuuta äänestät leikkaus- ja kurjistamispolitiikkaa vastaan. Ääni kasvattaa suoraan EU-kriittisen Euroopan vasemmistopuolueen painoarvoa ja kertoo selvän viestin muutoksen tarpeesta. Nukkumalla annat viestin nykylinjan jatkumisen puolesta, muutokseen tarvitsemme äänesi.


 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista