Home >> Euroopan vasemmiston Gregor Gysi perään kuuluttaa solidaarisuutta Brasilian vasemmistolle

Euroopan vasemmiston Gregor Gysi perään kuuluttaa solidaarisuutta Brasilian vasemmistolle

29.10.2018 - 14:30
  • Gregor Gysi perään kuuluttaa solidaarisuutta Brasilian vasemmistolaisten liikkeiden kanssa.

Brasiliassa käytiin sunnuntaina presidentin vaalit, joissa oikeiston ehdokas Jair Bolsonaro voitti Brasilian työväenpuolueen ehdokkaan Fernando Haddadin. Haddad asettui ehdokkaaksi kun maan vaalituomioistuin ei sallinut tällä hetkellä vangittuna olevan Luiz Inázio ”Lula” da Silvan asettumista ehdokkaaksi presidentin vaaleihin.

Bolsonaro on kampanjassaan tehnyt lukuisia selkeän oikeistolaisia, jopa äärioikeistolaisia avauksia ja flirtailee avoimesti esimerkiksi Brasilian sotilasjuntta menneisyyden kanssa.

Euroopan vasemmiston puheenjohtaja Gregor Gysi näkee Brasilian vaalituloksen äärimmäisen huolestuttavana.

Äärioikeiston ehdokkaan Bolsonaron tultua valituksi Brasilian presidentiksi koko maan tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, toteaa Gysi.

Hän näkee selkeitä yhtäläisyyksiä Trumpin ja Bolsonaron politiikassa ja tyylissä.

Bolsonaro seurasi Trumpin reaktiivista tyyliä politiikassa. Hän yhdisti vaalikampanjassaan tunnuksen ”Brasilia ensin” yksinkertaistaviin ja väärin kohdennettuihin poliittisiin vastauksiin.

Gysi katsoo että maailman viidenneksi suurimmassa demokratiassa ollaan nyt siirrytty merkittävästi kohti oikeistolaisempaan politiikkaan. Siinä yhdistetään naisia, oppositiota, köyhiä, alkuperäiskansoja, sukupuolivähemmistöjä ja monia muita ryhmiä vastaan kohdituva politiikka yleisesti demokratiaa vastaan tehtävään hyökkäykseen.

Köyhien ja rikkaiden välisen epätasa-arvon kärjistyminen, epäreilut vapaakauppasopimukset, ympäristön tuhoaminen, sukupuolten välinen epätasa-arvo ja globaalit poliittiset käytännöt, jotka aiheuttava muuttoliikeitä sotien ja talouspolitiikan kautta ovat kaikki asioita, joita vasemmisto kaikkialla pyrkii ratkaisemaan. Tässä rintamassa seisomme vahvasti Euroopan vasemmistossa Brasilian työväenpuolueen tukena. Juuri nyt on yhdistettävä kaikki Brasilian demokraattiset voimat yhteiseen taisteluun demokratian puolesta, päättää Gysi.

SKP:n pääsihteeri Tiina Sandberg on seurannut Brasilian vaaleja Euroopan vasemmiston Etelä-Amerikan työryhmän työssä ja pitää Gysin linjausta hyvänä.

— Bolsonaro on vakava uhka maansa demokratialle ja on avoimesti ilmoittanut käyvänsä hyökkäykseen maan vasemmistolaisia vastaan. Tähän uhkaan on reagoitava nopeasti. Brasilian menneisyydestä näemme esimerkkejä siitä, miten pahaksi tilanne voi luisua, eikä siihen suuntaan liikkuminen olisi Bolsonarolle ollenkaan vastenmielistä.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista