Home >> Artikkelit >> Sosiaalisesta mediasta vahtikoira 

Sosiaalisesta mediasta vahtikoira 

21.04.2022 - 12:30
  • Caracasissa, Venezuelassa 180 aktivistia 53 maasta osallistui fasisminvastaiseen tapahtumaan hutikuussa 2022. Kuva JPVäisänen
Caracasissa, Venezuelassa 180 aktivistia 53 maasta osallistui fasisminvastaiseen tapahtumaan hutikuussa 2022. Kuva JPVäisänen

Fasisminvastainen tilaisuus kokosi Venezuelan Caracasiin huhtikuussa pääsiäisen aikaan 180 solidaarisuus ja rauhanaktivistia, taiteilijaa, tutkijaa ja toimittajaa sekä poliittista vaikuttajaa 53 maasta. Venezuelalainen vuonna 2020 perustettu Simon Bolívar Instituutti toimi tilaisuuden järjestäjänä. 

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja rauhanaktivisti ja käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen osallistui kokoukseen ja puhui Eurooppa-asioista vastaavan ministeri Daniela Rodríguezin johtamassa tilaisuudessa Venezuelan ulkoministeriössä. 

Puheessaan Väisänen korosti fasisminvastaisen taistelun ja laajemminkin poliittisen muutoksen tekemisen vaativat yksintekemisen sijaan yhteistyön ja porukalla tekemisen kulttuuria. Väisänen nosti puheessaan esille presidentti Nicolas Maduron esimerkin poliittisen työn tekemisestä sosiaalisissa mediossa, taiteen ja kulttuurin erityismerkityksen viestinnässä sekä marxilaisen vaatimuksen Caracasin tapahtuman analyysin, tiedon ja inspiraation joukkoistamisessa ja ihmisten pariin saattamisessa. 

Minäkin haluan olla kuten super-Maduro, tehdä luokkataistelua näkyväksi siellä missä ihmisetkin ovat; tiktokissa, instagramissa ja sosiaalisessa mediassa. Maduro on mestari livelähetyksissä ja innostamaan ihmisiä. Voimme hyvin ottaa oppia Venezuelan presidentiltä ihmisille puhumisesta ja innostamisesta, sanoo SKP:n Väisänen 

Venezuelassa rakennetaan uutta yhteiskuntaa 

Kulttuuriministeri Ernesto Villagasin puhe fasismin vastaisessa tilaisuudessa kertoo uuden Venezuelan synnystä. Kaksikymmentä vuotta sitten tapahtunut verinen ja väkivaltainen fasistien vallankaappausyritys kertoo tämän päivän bolivaarista vallankumousta käytännössä eläville venezuelalaisille siitä, miten yhteiskunnassa on jatkuvasti puolustettava osallistumisen ja kriittisyyden arvoja kuten Venezuelan perustuslaissakin sanotaan. Ministeri Villagasin mukaan fasistien vallankaappausyritystä ei voi hyväksyä. Se pitää analysoida ja siihen osallistuneet on tuomittu. Villagas ja useat tilaisuuteen osallistuneet vallankaappausyrityksen uhrit ovat kuitenkin valmiit antamaan anteeksi niille kaappaukseen osallistuneille, jotka eivät koskaan ymmärtäneet mihin olivat ryhtyneet. Moni presidentti Chavezin vastaiseen hyökkäykseen osallistunut oli oikeistopropagandan uhri.  

Villagasin uudessa Venezuelan rakentamisessa on jotain samaa kiehtovaa mitä olen tavannut mm Etelä-Afrikassa jossa uutta yhteiskuntaa rakennetaan laajasti kaikki mukaan kutsumalla, sanoo Väisänen. 

SKP fasismia ja rasismia vastaan 

Kansainvälinen fasisminvastainen tilaisuus käynnisti tiiviimmän yhteistyön fasismia vastaan. Caracasin tilaisuudessa verkostoiduttiin. Simon Bolívar Instituutti jatkaa omaa koulutus ja kasvatustyötään. Venezuelassa otettaan käyttöön presidentin mainostama uusi kaikkien venezuelalaisten ”äppi ”veneupp. Kansainvälistä solidaarisuustyötä tekevät tahot Euroopassa päättivät yhteisestä verkkokokouksesta. Paikallisia Venezuelan ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta ja fasisminvastaisesta työstä kertovia tilaisuuksia päätettiin tehdä eri maissa eri järjestöissä.

Kommunistinuoret järjestävät kesällä tilaisuuden, jossa katsotaan Bartelyn ja O´Brianin dokumenttielokuva Vallankumousta ei televisioida (The Revolution will not be televized) joka kertoo kaksikymmentä vuotta sitten fasistien epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä. SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen osallistuu tilaisuuteen ja kertoo siinä puolueen rasismin ja fasisminvastaisesta työstä sekä kuulumisia Caracasin tapahtumasta. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista