Home >> Artikkelit >> SKP tukee kaupan alan lakkoa

SKP tukee kaupan alan lakkoa

09.02.2023 - 12:15
(updated: 15.02.2023 - 16:12)
  • Liisa Taskinen ja Jiri Mäntysalo vetivät kokousta 4.2.2023 Lahdessa.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin ja Kaupan liiton väliseen erimielisyyteen kaupan alan työehtosopimuksista ei löytynyt ratkaisua. PAM ryhtyi tästä syystä työtaistelutoimiin, joiden näkyvin vaikutus arjessa on kauppojen sulkeutuminen tai toiminen esimiesvoimin.

- PAM ja Kaupan liitto ovat näkemyksissään vielä kaukana toisistaan, myös muissa kuin palkkaa koskevissa kysymyksissä. PAMin tavoitteena on edelleen, että kaupan alan työntekijöille tehdään kunnollinen palkankorotus, joka turvaa ostovoimaa ja tuo helpotusta inflaation nostamien kustannusten keskellä. Tämä tarkoittaisi noin 200 euron korotusta palkkoihin, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo.

Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Liisa Taskinen on samoilla linjoilla Rönni-Sällisen kanssa.

- Kaupan alan palkkavaatimus on täysin oikeutettu. Suurten liikkeiden hyvästä ja kasvavasta tuloksesta on uutisoitu useana vuotena. Myyjien ja varastohenkilöiden palkat ovat todella pienet, ja monet ovat pakotetut osa-aikatyöhön vastoin tahtoaan. Jokaisen kuuluu saada palkka, jolla tulee toimeen ilman yhteiskunnan tukia. Annan täyden tukeni lakolle, toteaa Taskinen.
 

Painostustoimet tuomittava

SKP:n Ay-ryhmän puheenjohtaja Jiri Mäntysalo kiinnittää huomiota kaupan alan tärkeydelle yhteiskunnan toimimiselle.

- Kaupan alan ammatit ovat matalasti palkattuja, joten on selvää että riittämättömillä palkoilla työskentelevät tarvitsevat korotukset ansiotasoon. Oikeutetuilla lakoilla ja työtaisteluilla tuodaan jälleen kerran näkyville kaupan alan työn merkitys ja välttämättömyys yhteiskunnalle - siitä huolimatta työntekijöiden oletetaan venyvän ja sietävän nykyisiä ja jopa huonompia työehtoja, vaikka monilla palkka ei yksinkertaisesti riitä kunnolliseen elämiseen. Ihmisten ostovoimasta on huolehdittava etenkin näinä elinkustannusten nousun aikoina.

Mäntysalo tuomitsee myös painostuksen jota on työnantajapuolelta harjoitettu työntekijöitä kohtaan.

- Työnantajapuoli on vastannut ay-liikkeen toimiin perinteiseen tapaan eli esim. painostanut työntekijöitä kertomaan menevätkö he lakkoon, puhutellut heitä, kerännyt rikkurityövoimaa sekä häirinnyt työntekijöiden tiedonvälitystä työpaikoilla. Tämä on tuomittavaa. Lakkokohteista on kuitenkin kuulunut, että pamilaisten työntekijöiden taistelutahto on korkealla. Näytetään kaikki tukemme lakolle ja taistelulle parempien työehtojen hyväksi!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista