Home >> Artikkelit >> Radikaali kulttuuripolitiikka haastaa ilmiantamaan kulttuurin vapaat tilat

Radikaali kulttuuripolitiikka haastaa ilmiantamaan kulttuurin vapaat tilat

31.01.2020 - 20:15
(updated: 31.01.2020 - 20:27)
  • Kulttuurin- ja taiteen vastavirtatapahtumien suunnittelu alkoi Helsingissä
Kuvassa oikealta Kiilan hallituksen jäsen kirjailija Yousif Haddad, Marxipaanien Riitta Häkälä, kansalaisaktivisti Hannele Salava ja vasemmalla SKP:n puheenjohaja käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen

Kulttuurin ja taiteen vastavirtatapahtumien suunnittelu käynnistyi Helsingissä. Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila:n hallituksen jäsen kirjailija Yousif Haddad, Marxipaanit performanssi kaksikko kuvataiteilijat Riitta Häkälä ja JP (Juha-Pekka) Väisänen ja viime Vastavirtafestivaalissa Naiset Rauhan Puolesta liikettä edustanut Hannele Salava antoivat vauhtia eri järjestöjen, aktivistien, kulttuurivaikuttajien ja taiteilijoiden yhteistyöhön tähtäävän toiminnan suunnittelun.

Taiteilijoiden rauhan järjestö PAND ja Suomi-Kiina taiteilijat eivät päässeet suunnittelun ensimmäiseen kokoukseen paikalle, mutta ovat kertoneet olevansa järjestöinä mukana suunnittelemassa kulttuurin- ja taiteen vastavirtatapahtumia. Samoin eräät palestiinalaiset ja irakilaiset kulttuurijärjestöt lähettivät kokoukselle viestiä halusta olla mukana Vastavirrassa.

Toinen suunnittelutapaaminen helmikuussa

Seuraava tapahtumasuunnittelu on 26.2. kello 17-19 SKP:n toimistolla osoitteessa Viljatie 4 B 3. kerros. Kaikki vaikuttamistyöstä ja vastavirtaisesta toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. SKP:n Turun piirijärjestö ja SKP:n kulttuurityhmä on ottamassa varaslähtöä kuvataiteilija ja SKP:n keskuskomitan jäsen Ilkka Ahon johdolla järjestämällä Turussa lauantaina 7.3. kulttuuripoliittisen keskustelun aiheesta  "Näkyvyyspalkkiota vaikea syödä - nälkätaiteilijan myytti elää edelleen".

- Monelle taiteilijalle tämä meidän tammikuun tapaaminen tuli liian äkkiä - yllättäen. Helmikuun suunnitelutilaisuudessta tulee ruuhkaisa, jos kaikki kiinostuksestaan kertoneet taiteilijjat saapuvat paikalle. Yhteistyön käynnistäminen kulttuurin ja taiteen poliittisessa keskustelussa onkin ajankohtaista ja  tarpeellista. Sopeutuminen kaiken kaupallistamiselle ja yksityistämiselle konkretisoituu juuri kulttuurin ja taiteen kentällä. Päätimme ensimmäisessä kulttuurin- ja taiteen vastavirtatapahtumien suunnittelutilaisuudessa tänään Helsingissä, että käynnistämme koko kevään ja kesän kestävän kampanjan, jossa vedotaan ilmiantamaan kulttuurin vapaat tilat. Kaupunki on täynnä suljettuja ja kalliiden vuokrien takana olevia tiloja ja moni kokee vakavaa apatiaa ja todellista rahan puutetta osallistua kaupalliseen kulttuuritarjontaan. Samalla kun kutsumme uusia kulttuuri- ja taiteilijajärjestöjä ja yksittäisiä aktivisteja, kulttuurityöläisiä ja taiteilijoita osallistumaan vastavirtaiseen kulttuuripolitiikan suunnitteluun haastamme ihmisiä myös rohkeammin katsomaan ympäristöämme ja löytämään uusia tiloja kulttuurille, tiivistää SKP:n puheenjohtaja, käsitetaiteilija JP (Juha-Pekka) Väisänen ensimmäistä kulttuurin- ja taiteen vastavirtatapahtuman suunnittelukokouksen päätöksiä.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista