Home >> Artikkelit >> Paljon rahaa!

Paljon rahaa!

07.12.2020 - 18:00
(updated: 08.12.2020 - 11:00)
  • Väsynyt sairaanhoitaja vuodelta 1918 nojaa paareihin.

Koronalla aiotaan lopullisesti nitistää suomalaiset hoitajat. Ei riitä, että lomat uhataan perua, työvuorot venyvät, eikä kaikkia potilaita tahdo ehtiä hoitaa. Lisäksi on keksitty ihan erityisiä kidutuksen muotoja.

Keväällä hallitus mietti, että aletaanko maksaa hoitsuille kunnon liksaa. He tulivat kuitenkin siihen tulokseen, että ei sentään. Sehän olisi maksanut paljon rahaa. Eikö nyt olisi jokin kustannustehokkaampi keino?

Otettiin avuksi valmiuslaki. Oi kuinka kätevää! Nyt ei tarvinnut enää neuvotella jostain palkkakuopan täytöstä. Pontevasti vain käsky mennä töihin ja lakata kitisemästä.

Ja sitten oli se seinä. Sentään keskeisellä paikalla ja kaikkea. Värikin niin isänmaallinen.

Kesän aikana joku hoitaja taisi ehtiä karata kesälomalle. Heitä toki syyllistettiin siitä, että hoitojonot ne vain pitenivät sillä välin kun hoitajat vetivät lonkkaa. Mitä se on sellainen kutsumus, josta noin helposti livetään?

Jossain vaiheessa joku muisti, että oli puhetta koronalisästä. Että jos nyt kuitenkin voisi sellaista saada. Vaikka ei sekään niin kovin iso ollut, mutta edes jotain.

Vaan turhapa oli siitäkään haaveilla. Sairaanhoitopiirit, terveydenhuollon työnantajat ja hallitus tekivät keskenään diilin, että eipä maksetakaan. Sekin olisi maksanut paljon rahaa!

Yhteistuumin koitettiin nyt sumuttaa niin, että jospa HUS lähtisi kokeilemaan sellaista vedätystä, että nimeäisi joulun ajan lisätyövuorojen korvauksen koronalisäksi. Ei voisi sitten kukaan hoitaja valittaa, että jäi ilman sitä lisää kun palkkakuitissa niin kerran lukisi. Eikä taaskaan tulisi mitään lisäkustannusta. Kuinka kätevää!

Ja kun näissäkään ei vielä ollut tarpeeksi tappamaan kaikkien suomalaisten nuorten yhä vähenevää kiinnostusta hoitoalalle, niin pistettiin vielä varmemman vakuudeksi sellainen juttu kuin ”sovellettu karanteeni”. Ei sitäkään tietty muille sovellettu, mutta hoitajiin voi aina kokeilla kaikenlaista. Eihän se nyt käy, että pelkän korona-altistuksella näistä hommista luistetaan! Vähän saattaa tauti levitä potilaisiin ja semmoista, mutta mikäpä tässä maailmassa olisi ilmaista?

Paitsi ehkä hoitajien työ, mutta sitähän ei tarvitse laskea. Ei näitä hommia palkan takia tee kuin muut ihmiset. Hoitajilla on kutsumus, kyllä sen pitäisi riittää, sillä muu maksaisi – no, paljon rahaa!


Edit. Tekstin julkaisua seuraavana päivänä hallituksen uutisoitiin valmistelevan valmiuslain käyttöönottoa joulun ajan pakkotyötä varten.
Hyvää joulua hoitajille!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Pääsihteerin palsta