Home >> Artikkelit >> Irti nationalismista ja kohti rauhaa

Irti nationalismista ja kohti rauhaa

28.02.2023 - 10:15
(updated: 28.02.2023 - 12:29)
  • Tiina Sandberg rauhan mielenosoituksessa "Tulitauko heti"-kyltin kanssa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vierailee tänään 28.2. Helsingissä. Vierailu on osa Pohjoismaisen Työväenliikkeen yhteistyökomitea SAMAKin vuosikokousta, joka järjestetään tänään Paasitornissa. Kokouksessa ovat koolla pohjoismaisten sosialidemokraattisten puolueiden puheenjohtajat eli Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe, Ruotsin Magdalena Andersson ja Islannin Gudmundur Arni Stefansson, sekä Suomesta Sanna Marin. Myös Saksan SPD:n puheenjohtaja Lars Klingbeil osallistuu kokoukseen.

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg näkee tapaamisessa kaikuja historiasta.

- Jens Stoltenbergin vierailun alla mietityttääkään se, miten "Toinen internationaali, sosiaalidemokraattinen internationaali, perustettiin Pariisissa 1889. Se hajosi ensimmäiseen maailmansotaan, elpyi sodan jälkeen, mutta hajosi toiseen maailmansotaan." Sodat ja sosialidemokratia eivät ole olleet kovin onnistunut yhdistelmä, hän summaa.

- Nationalismi saa ihmiset kuvittelemaan, että jonkin mielivaltaisesti piirretyn rajan toisella puolella asuu vihollisia, jotka eivät ole ihmisiä, joita voi tappaa ja jotka ovat kammottavia hirviöitä. Sen jälkeen sitten tavalliset viholliset tällä puolen rajaa lähtevät innolla taisteluun "kodin, uskonnon ja isänmaan" puolesta.

Todellinen vihollinen ei tietenkään ole rajan toisella puolella asuva ihminen, joka elää elämäänsä.

- Sehän elää ihan samalla tavalla elämäänsä kuin kaikki muutkin. Sillä on töissä vaikeata, ärsyttävät lapset tai peräpukamia. Ihan kuten kaikilla muillakin on omia vastoinkäymisiään. Eikä sekään tyyppi oikeasti halua tappaa tai tulla tapetuksi.
 

Kansallinen etu ja pääomat

Sandberg ei arvosta sosialidemokratian taipumusta liittoutua pääomien kanssa myös silloin kun pitäisi ohittaa niiden etu.

- Sosialidemokratia ei kykene osoittamaan ihmisille tätä ilmeistä asiaa, vaan lähtee ilmeisesti jälleen kerran siitä, että kansallinen etu - mikä tarkoittaa tietenkin kansallisten pääomien etua - vaatii uhrauksensa myös tavallisilta ihmisiltä. Siksi se kannattaa sotaa ja asevarustelua, sekä haluaa liittyä Natoon, tiivistää Sandberg

Kommunistien näkemys asiaan on se, ettei tavallisten ihmisten ole mitään syytä tapattaa itseään pääomien etujen vuoksi. Samojen pääomien, jotka on kerrytetty heidän tekemänsä työn tuloksilla ja heidän etujaan vastaan toimien.

- Ainoa tapa lopettaa sotien kierre on irtautua tuosta pääomien taistelurintamasta. Ovat ne sitten minkä tahansa maan tai valtioliiton pääomia. Juuri tähän rauhanliike pyrkii yrittäessään rakentaa rauhaa ihmisten yhteistyön kautta. Se tie on hidas, kuoppainen ja saattaa välillä hävitä näkyvistä, mutta mitään muutakaan tietä kohti oikeasti kestävää rauhaa meillä ei ole.

Tänään Sandberg aikoo olla Paasitornin edessä kertomassa terveisensä myös Stoltenbergille.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista