Home >> Artikkelit >> Ei leikata postipalveluita!

Ei leikata postipalveluita!

22.12.2016 - 13:00
  • Postityöntekijä
Postityön teossa tarvitaan vankkaa ammattitaitoa / kuva Tiedonantaja
Hallituksen uusi postilakiesitys vaarantaa tuhansia työpaikkoja, mikäli kaikki siihen kaavaillut muutokset toteutuvat. Tämän lisäksi esitys leikkaa postipalveluita. Vaarassa on postin jakaminen säännöllisesti asuinpaikasta riippumatta kansalaisten peruspalveluna. Suomen kommunistinen puolue (SKP) vastustaa oikeistohallituksen ja Postin johdon ideologista tavoitetta ajaa tahallaan kattava postipalvelu alas.
 
Postin jakelua on kehitetty Suomessa satojen vuosien ajan ja postityöntekijöiden ammattitaito on säilynyt osittain juuri ammatillisen perimätiedon kautta. Tätä on helpottanut valtakunnallisesti organisoitu laitos, jolloin työntekijät ovat voineet helposti siirtää uusia työnteon malleja alueilta toisille. Mikäli postin jakoa pirstaloidaan yhä enemmän alihankkijoille, on ammattitaitoinen postinkulku vaarassa, mikä tarkoittaa väistämättä lähetysten myöhästelyä. Se aiheuttaa asiakkaille ongelmia, ja pahimmillaan tärkeiden kirjeiden myöhästyminen voi johtaa terveydellisiin, taloudellisiin tai oikeudellisiin vahinkoihin. Tämän lisäksi Posti myy jatkuvasti pilkkahintaan pois kansalaisten vuosikymmeniä yhdessä maksamia investointeja kuten kiinteistöjä.
 
Posti on turhaan irtisanonut henkilöstöään jo yli viiden vuoden ajan. Tämä on aiheuttanut työntekijöiden keskuudessa valtavia ongelmia jaksamisen kanssa. Lisääntyneet ylityömäärät ja päivittäin jakamatta jääneet postit kertovat erittäin huonosta henkilöstöpolitiikasta. Postin pitäisi valtio-omisteisena keskittyä hyvinvoinnin luomiseen, ei voittojen tekemiseen.
 
SKP esittää, että uudessa postilaissa luovutaan kaikista palveluja leikkaavista toimista. Niiden sijasta valtio-omisteista Postin on pyrittävä kehittämään kuljetukseen, postin ja pakettien jakoon sekä logistiikkaan liittyviä palvelujaan. SKP myös tukee Posti- ja Logistiikka-alan Unionin (PAU) vaatimusta sanomalehtien liittämisestä yleispalveluun ja kampanjoi postityöntekijöiden rinnalla Postin säilyttämiseksi valtion omistuksessa.
 
Suomen kommunistinen puolue Helsingissä 21.12.2016

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista