Home >> Artikkelit >> Vangitut kurdiaktivistit vapautettava

Vangitut kurdiaktivistit vapautettava

10.09.2020 - 14:30
(updated: 10.09.2020 - 14:35)
Kuvassa vasemmalta Mustafa Bahir, JP (Juha-Pekka) Väisänen ja Omar Baha

Suomen kommunistisen puolueen(SKP) puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen tapasi Kurdistanin työväen kommunistisen puolueen toverit Omar Baha:n ja Mustafa Bahir:in SKP:n toimistolla Helsingissä. 

Tapaamisessa keskusteltiin ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta ja kiinnitettiin erityisesti  huomiota Irakin Kurdistanin aluehallinnon tilanteeseen. Viime päivien ja viikkojen tapahtumissa  kymmeniä kurdiaktivisteja on pidätetty ilman oikeudenkäyntejä. Monet alueen toverit ovat järjestäytyneet ja  organisoineet mielenosoituksia koska köyhyys, peruspalvelujen puute, epätasa-arvo ja se, ettei palkkoja ole voitu maksaa tehdystä työstä  ovat konkreettisia asioita jotka kurjistavat tavallisten ihmisten ja työtä tekevän kansan tilannetta. 

Keskustelussa nousi esille myös se, että vallanpitäjät eivät ole ottaneet tarpeeksi vastuuta koronanvastaisessa työssä Irakin Kurdialueella. Myös siksi esimerkiksi elokuussa eri puolilla Kurdistania asukkaat osallistuivat mielenosoituksiin. Vallanpitäjät eivät reagoineet mielenosoittajien vaatimukseen, sen sijaan KDP:n ja PUK:n aseistautuneet joukot ryhtyivät pidättämään aktivisteja, jotka olivat järjestämässä mielenosoituksia. Pelkästään Ranian kaupungissa pidätettyjen määrä on ylittänyt 50. 

Toverit Baha ja Bahir korostivat, että Kurdistanin vallanpitäjien– etenkin KDP ja PUK puolueiden on   lopetettava aktivistien jahtaaminen ja nyt pidätetyt mielenosoittajat tulee vapauttaa.  

- Kurditoverien viesti kärjistyneestä tilanteesta on otettava vakavasti. Vallanpitäjien tulee kunnioittaa ilmaisuvapautta ja mielenosoituksien järjestämisestä ei saa rangaista. Lisäksi vallanpitäjien tulee vastata tyytymättömien asukkaiden vaatimuksiin, maksaa palkansaajien palkat ja ottaa vastuun asukkaiden terveydestä, minkä koronaviruksen leviämisen takia on mennyt hyvin huolestuttavaan suuntaan Yhtäältä tilanne Iranissa on huolestuttava. Tuomitsen Iranin islamilaisen tasavallan työläisten vastaiset nykytoimet. Työntekijöiden ja  aktivistien pidätykset ja vangitseminen on väärin ja vastoin ihmisten perusoikeuksia. Vangitut toverit tulee välittömästi vapauttaa. Haluan omalta osaltani osoittaa tukea työntekijöille heidän vaatimuksessaan vapaaseen kokoontumisoikeuteen, työntekijöiden oikeuteen järjestäytyä , maksuttomaan terveydenhuoltoon ja koulutukseen, kunnolliseen ja kohtuuhintaiseen asunto- ja työttömyysturvaan. Meille suomalaisille kommunisteille on selvää, että kaikki poliittiset vangit tulee vapauttaa, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista