Home >> Artikkelit >> Turkin lopetettava sotatoimet Kurdistanissa

Turkin lopetettava sotatoimet Kurdistanissa

10.10.2019 - 10:15
  • PKK:ta tukeva YPJ on mukana nyt käytävissä puolustustaisteluissa. Kuva Kurdishstruggle

SKP vaatii Suomen hallitusta välittömiin toimiin Turkkia vastaan sen aloitettua invaasion Syyrian Kurdistanissa. Turkin kansainvälisistä sopimuksista ja ihmishengistä piittaamaton hyökkäys alueelle – joka on säilynyt pääosin rauhallisena koko Syyrian julman sisällissodan ajan – on törkeä loukkaus kurdien itsemääräysvaltaa ja Syyrian valtiollista koskemattomuutta kohtaan.

Turkin perustelut omien rajojensa suojelulla ja ISISin vastaisella taistelulla ovat naurettavia verukkeita toimelle, jonka todellisena päämääränä on laajentaa alueellisen suurvallan asemaa tavoittelevan Turkin ennestään syvällistä sotkeutumista Syyrian veriseen konfliktiin. Turkki hyökkää nyt myös radikaalivasemmistolaista Kurdistanin työväenpuoluetta (PKK) vastaan.

Kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys saada ratkaistua konfliktia on ollut vuosien ajan häpeällinen osoitus sen kyvyttömyydestä estää konflikteja silloin kun suurvaltojen kansalliset edut ovat ristiriidassa.

Nato-maa Turkin teot ovat myös NATO:n toimia sillä sotaliiton jäsenille kuuluu jaettu vastuu sen jäsenin toimista. Samalla tavalla entinen supervalta, Nato-maa Yhdysvallat jakaa vastuun konfliktin pitkittymisestä, ääriliike ISIS:in noususta ja nyt entisten liittolaistensa kurdien uhraamisesta Turkin suurvalta ambitioiden edessä.

Moraalisesti köyhän hyökkäysliiton olisi syytä harjoittaa itsetutkiskelua sen suhteen mitä ovat saaneet aikaiseksi. Vaikka tiedämme, että paheksunta ja pakotteet eivät auta kurdeja taistelussa, johon he ovat jälleen joutuneet, vaadimme silti tällaisia toimia.

Venäjän toimet Ukrainassa on asetettu perusteeksi monille kansainvälisille pakotteille, joissa myös Suomi on osallisena. Nyt Suomen hallituksella on mahdollisuus osoittaa ulkopoliittinen määrätietoisuutensa ja johdonmukaisuutensa.

SKP vaatii, että Rinteen hallitus asettaa Turkille samanlaisia pakotteita, kuin Venäjälle on asetettu Krimin miehityksen ja Itä-Ukrainan sotaan sekaantumisen tähden.

Syyriassa Venäjä, vaikkakin mukana omine valtapyrkimyksineen ja peleineen, on maan virallisen hallituksen kutsumana, mutta samaa ei voi sanoa turkkilaisista miehittäjistä, jotka loukkaavat Syyrian alueellista koskemattomuutta ja murhaavat sen kansalaisia.

Jos Rinteen hallitus ei kykene asiassa johdonmukaisiin toimiin tai yrittää paeta Euroopan Unionin, jonka puheenkohtajana Suomi tällä hetkellä toimii, selän taakse, on kaikkien kansainvälisestä oikeudesta tai kurdien sekä syyrialaisten hengestä välittävien syytä panna asia merkille.

SKP asettuu tässä konfliktissa yksiselitteisesti tukemaan kurdeja ja niitä turkkilaisia, jotka vastustavat konfliktin laajentamista. SKP myös vaatii Turkkia lopettamaan hyökkäyksen ja vetäytymään Syyrian rajojen ulkopuolelle, jotta pitkittynyt konflikti voidaan lopultakin ratkaista. Rauha on ainoa ratkaisu.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot