Home >> Artikkelit >> Solidaarisuuden elokuvia Vastavirta-festivaalilla

Solidaarisuuden elokuvia Vastavirta-festivaalilla

06.07.2018 - 12:15
(updated: 06.07.2018 - 13:31)
  • Vastavirta-festivaali, Muammer Özer, Nagehan Uskan, Sezkin Boynik

Read article in English   

Turkkilainen elokuvatutkija Nagehan Uskan ja Helsingissä vaikuttava Rab Rab julkaisun päätoimittaja Sezgin Boynik esittävät turkkilaisen ohjaajan Muammer Özer:in dokumenttielokuvan Taistelu rauhasta (Barış Kavgası).    

Vastavirta-festivaalin tilaisuudessa avataan keskustelua solidaarisuuselokuvista ja tämän päivän poliittisesta elokuvasta. Özerin Suomen luokkasodasta kertova dokumentti valmistui vuonna 1973. Tänään se on lähes tuntematon. Elokuvan on tuottanut Vallankumouksellinen elokuva Dev-Kino yhtiö. 

- Özer yhdistää vuonna ´73 valmistuneessa dokumentissa suomalaista arkistomateriaalia, protestilauluja ja Nazim Hikmetin runoutta. Syntyy vahvaa poliittista elokuvaa, jolla on historiallinen selkeä viittaus ja yhteys nykyaikaan. Haluamme Seznikin kanssa avata keskustelua tämän päivän poliittisesta elokuvasta. Tällaisen harvinaisen dokumentin esittäminen Vastavirta-festivaalilla on kiinnostavaa, sanoo elokuvakriitikko ja Istambulin  "Silent Cinema Day" elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Nagehan Uskan

Vastavirta-festivaalilla esitettävän Özer:in dokumentin jälkeen kuullaan Nagehan Uskan:in alustus turkkilaisesta dokumenttielokuvasta ja nähdään filmejä 70-luvulta ja 80-luvulla tapahtuneesta vallankaappauksesta. Uskan tutkii parhaallaan kurdien dokumenttielokuvaa Turkissa. Vastavirta-festivaalin alustuksessa Uskan vetää suurta kaarta aina Özerin dokumentista tämän päivän kurdien poliittiseen elokuvaan. 
 

Filmiesitysten ja alustuksen jälkeen on aikaa keskustelulle. Tilaisuuden kieli on englanti. Helsingissä vaikuttava Sezgin Boynik, Rab Rab Press julkaisun päätoimittaja on tilaisuuden fasilitaattori.

- Olen erittäin innostunut tästä Vastavirta-festivaalin tilaisuudesta, jossa keskustellaan ajankohtaisesta poliittisesta elokuvasta ja nähdään Özer:in dokumentti. Hyvä tapa muistaa luokkasodan 100-vuotista historiaa, sanoo Sezgin Boynik

Rab Rab Press – muotoa ja politiikkaa   

Rab Rab Press on kulttuuri- ja politiikkajulkaisu, jonka yksi tavoitteista on tuottaa julkaisuja ja järjestää keskustelua politiikan ja rakenteiden ristiriidoista. Rab Rab on "Solidaarisuuden elokuvia" -tapahtuman pääjärjestäjä. 

Rab Rab kotisivut     

Vastavirta-festivaali Helsingissä    

Vastavirta-festivaali on erilaisten järjestöjen yhteistyön konsepti. Vastavirta-festivaaleja on järjestetty viimeisen kymmenen vuoden ajan noin joka toinen vuosi. Vastavirta-festivaalin mahdollistaa kolmen organisaation; Demokraattisen sivistysliiton (DSL), Euroopan vasemmiston (EV) ja Suomen kommunistisen puolueen (SKP) yhteistyö. SKP ja DSL maksavat tapahtuman rakenteelliset kulut; vuokrat ja tiedottaminen. EV tekee yhteistyötä SKP:n kanssa.   

Taistelu rauhasta – englanninkielinen tapahtuma solidaarisuuselokuvasta ja tämän päivän poliittisesta elokuvasta  sunnuntaina 26.8. Vastavirta-festivaalilla, Arbis, Auditorio kello 14-16. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Nagehan Uskan    

Tuottaja ja elokuvakriitikko. Opiskellut elokuvaa Bolognan ja Lyonin yliopistoissa. Tekee parhaillaan tohtoriväitöstä MImar Sinan yliopistossa Istambulissa aiheena kurdien dokumenttielokuva Turkissa. Uskan on "Documentarist" ja "Which Human Rights?" elokuvafestivaalien hallituksien jäsen. Uskan on perustanut ja johtaa "Istambul Silent Cinema" tapahtumaa yhteistyössä Bologna CInetecan kanssa. 
 

Sezgin Boynik   

Rab Rab Press julkaisun päätoimittaja. Asuu ja työskentelee Helsingissä. Tohtorintutkinto jugoslavialaisesta "Black Wave" elokuvasta. Yhtensä päätoimittajista "Nationalism and Contemporary Art: Critical Reader ( MM&Exit, 2007) ja "History of Punk and Underground in Turkey" (BAS, 2008) 

 

Fight for Peace - debate in English about cinema of solidarity and status of political film-making today   

Vastavirta-festival Sunday 26.8.2018 at 14.00-16.00 o'clock in the Auditorium. Event is free and open to everybody. 

Nagehan Uskan, film critic, artistic director of Istanbul Silent Cinema Day, board member of Which Human Rights? film festival and the "Documentarist". Uskan is currently working on Kurdish documentary cinema in Turkey.    

Sezgin Boynik, Rab Rab activist-journalist and theoretician   

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista