Home >> Artikkelit >> Rauhanpolitiikalla sotaharjoitusta vastaan

Rauhanpolitiikalla sotaharjoitusta vastaan

25.10.2018 - 11:30
  • Trident Juncture sotaharjoitus, Tiina Sandberg, JP (Juha-Pekka) Väisänen, rauhanpolitiikka

Tänään torstaina 25.10 alkaa Naton Trident Juncture sotaharjoitus. Trident tarkoittaa suomeksi atrainta. Suursotaharjoitukseen osallistuu 50 000 sotilasta, ja muun muassa 65 laivaa ja 250 lentokonetta. Harjoituksia käydään Norjassa, Ruotsissa, Islannissa ja Suomessa sekä Pohjois-Atlantin ja Itämeren alueilla, Mukana on 29 Naton jäsenmaata sekä Suomi ja Ruotsi. Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan harjoitukset ilmentävät, miten läheinen suhde Suomella ja Ruotsilla on Natoon. 

Norjassa tehtävän Trident Juncture harjoituksen lähtökohtana on tilanne, jossa maa on joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Naton viides artikla on sääntö, jonka nojalla muut Nato-maat tulevat puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata. Triden Juncture on suursotaharjoitus, jota harjoitellaan sellaisella mittakaavalla, jollaista ei ole nähty Naton harjoituksissa kertaakaan kylmän sodan jälkeen. Harjoitukseen osallistuu 50 000 sotilasta 31 maasta. Ajoneuvoja on 10 000. Yhdysvallat on tuonut Norjan rannikolle lentotukialus Harry S. Trumanin. 

Trident Juncture sotaharjoituksessa on mukana myös noin 500 suomalaista sotilasta maa-, meri- ja ilmavoimista. Ilmavoimista osallistuu lisäksi yhdeksän Hornet-hävittäjää. Belgian ja Yhdysvaltain ilmavoimat käyttävät harjoituksen aikana Rovaniemen lentotukikohtaa. 

Suomen kommunistisen puolueen pääsihteeri Tiina Sandberg ja puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen vaativat suunnanmuutosta nykymenoon ja, että Suomi on pidettävä erossa sodista, sotaharjoituksista ja Natosta. SKP:n johtokaksikon mukaan Suomen osallistuminen Trident Juncture ja Nato-yhteistyö liittää Suomen väärään kansainväliseen yhteisöön ja lähettää poliittisesti tarpeettoman varusteluviestin Venäjälle.  

- Osallistuminen Naton Trident suursotaharjoitukseen on väärää ja maailman rauhan näkökulmasta vaarallista politiikkaa. Maailmalla tarvitaan toisenlaista politiikkaa – sotapolitiikan sijaan rauhanpolitiikkaa ja maita, jotka eivät ole sitoutuneita mihinkään suurvaltapolitiikkaan tai sotilastoimintaan ja siksi voivat toimia uskottavasti omaa alueellista rauhankehitystä rakentamassa ja toimia kansainvälisten konfliktien rauhanrakentajina, sanoo puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

Natomielisen poliittisen eliitin johdolla tehtävää sotapolitiikkaa vastaan toimiminen on tänään erityisen tärkeää. SKP näyttäytyy puoluekentällä yhtenä harvoista puolueista, jolla on mm. uusien hyökkäyshävittäjien hankintaa selkeä, niiden hankkimista vastustava kanta.  

- Uskottavaa puolustusta on rauhanpuolustaminen. Suomen kaltaisille pienille maille se on aina osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi. On myös vähintään tekopyhää, että poliittinen eliitti esittää huolestumista ilmastokriisistä samaan aikaan kun kasvattaa sotilasmenoja ja suunnittelee hävittäjähankintoja. Sotiminen on aina myös äärimmäinen ympäristörikos, sanoo pääsihteeri Tiina Sandberg 

Kaikki tuki rauhanliikkeen mielenosoituksille 

SKP:n Sandberg ja Väisänen lähettävät rauhan ja solidaarisuuden terveiset  Triden Juncture sotaharjoituksia vastustaville mielenosoituksille.  

- Olemme samalla rauhan asialla. Yhdessä me rauhanpoliitikot ja rauhanliike voimme toimia militarismia, sodanlietsontaa ja viholliskuvien keksimisen politiikkaa vastaan. Meidän on yhdistettävä rauhanliikkeen vaatimusten edistäminen myös pohjoismaiden tasolla. Vuosittaiset kalottikokoukset ovat tässä merkittävä aloite samoin kuin rauhanliikkeen erilaiset tapahtumat ja nämä Trident Juncture vastaiset mielenosoitukset, viestittävät Sandberg ja Väisänen 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista