Home >> Artikkelit >> Putinin lopetettava sota

Putinin lopetettava sota

24.02.2022 - 11:15
  • Kyyhky lentää Ukrainan lipun edessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin päätös aloittaa sota Ukrainassa on täysin tuomittava ja asettaa koko maailman turvallisuuden vaakalaudalle. Suomen kommunistinen puolue ei hyväksy näitä Venäjän toimia Ukrainassa. Venäjän toimet huokuvat imperialismia ja isovenäläisyyttä.  

Putinin lausunnot hyökkäyksestä ovat olleet äärimmäisen nationalistisia ja militaristisia. Hän on verrannut nykyistä tilannetta ja Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon tavalla, joka rinnastaa Naton ja Natsi-Saksan. Venäjän kokema sotilaallinen uhka ei kuitenkaan missään tapauksessa oikeuta tätä hyökkäystä, vaan vastuun kantavat Putin ja hänen tukijansa. Putin on myös lausunnoissaan perustellut toimiaan kommunismin vastaisena tekona.  

Euroopassa on välittömästi kutsuttava koolle kansainvälinen kokous, jossa Natosta ja Yhdysvalloista riippumatta aletaan valmistella rauhanneuvotteluja Venäjän, Ukrainan ja Naton välillä. Nyt tarvitaan rauhanaloitteita ja uskottavia suurvaltapolitiikkaan sitoutumattomia maita. Naton on myös kannettava vastuunsa vastakkainasettelun voimistamisesta, ja pidättäydyttävä pahentamasta tilannetta omilla toimillaan. Emme halua, että imperialistien välinen vastakkainasettelu muuttuu enää yhtään sotaisammaksi ja vahingollisemmaksi kuin se nyt on. 

Tällä hetkellä kaikkein tärkeintä on suojella siviiliväestöä etulinjan molemmin puolin. Tarvittaessa Suomen on valmistauduttava ottamaan vastaan alueelta pakenevat pakolaiset, jotka tarvitsevat turvapaikkaa, ja toimittaa Ukrainaan humanitaarista apua. 

Asevienti Suomesta Ukrainaan ei tule kyseeseen. Suomi ei voi olla uskottava rauhan rakentaja, jos se aseistaa Ukrainaa.  

Tällä hetkellä tarvitaan kaikkien rauhanvoimien ponnistuksia Ukrainassa, Venäjällä ja koko maailmassa rauhan puolesta sotaa vastaan. SKP kutsuu kaikkia mukaan Helsingissä Venäjän suurlähetystöllä tänään kello 16.30 järjestettävään sekä Tampereen Keskustorilla klo 16:00 alkavaan rauhanjärjestöjen yhteiseen mielenosoitukseen. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot