Home >> Artikkelit >> Leikataan voittoja - tuetaan ihmisiä

Leikataan voittoja - tuetaan ihmisiä

21.11.2022 - 11:00
(updated: 21.11.2022 - 11:15)

Suomessa ja Euroopassa inflaatio on nyt ennätyksellisen korkeaa. Suomessa hinnat ovat nousseet yli kahdeksan prosenttia vuodessa ja Euroopassa yli kymmenen. Erityisesti hintojen nousu koettelee heitä, joiden käytettävissä olevat tulot ovat pienet. 

Kauppiaat - myyvät he sitten ruokaa, asumista tai energiaa - ovat lähteneet korottamaan hintoja kun siihen on avautunut tilaisuus Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hintojen nosto ei läheskään aina perustu kustannusten nousuun vaan se tehdään ensisijaisesti voittojen kerryttämiseksi, mikä vauhdittaa inflaatiota. Esimerkiksi Kesko arvioi tekevänsä tänä vuonna kaikkien aikojen parhaan tuloksen ja jopa 840 miljoonan euron liikevoiton. S-ryhmä ja Lidl tekevät myös ennätystulosta.  

Näitä voittoja on verotettava tavallista tiukemmin, jotta niistä saadaan jakovaraa kohdennettavaksi vähävaraisemmille ja maataloustuottajille. Myös kaupanalan työehtoneuvotteluissa on otettava tavoitteeksi reilut korotukset työntekijöiden palkkoihin. Näistä voitoista on varaa siirtää osa myös heille.  

Pörsseissä ostetaan ja myydään kaikkea mahdollista. Ihmisten elämisen perusedellytykset ovat erinomainen pörssikeinottelun väline, koska niistä ei voi luopua. Elämisen perustarpeista – ruuasta, asumisesta, energiasta – on tehty keinottelun kohteita. Samaan aikaan kun hinnat nousevat pilviin, niin tekevät myös suuryritysten voitot. Tämä johtaa laajoihin taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin, jotka yhdessä vievät talouden taantumaan ja lamaan. Yksityinen voitontavoittelu ja keinottelu koituu erityisesti työväenluokan vahingoksi.  

Suomen kommunistinen puolue vaatii, että energiayhtiöiden valtavia voittoja on leikattava välittömästi säätämällä ansaitsematonta voittoa leikkaava vero, jonka on koskettava myös TVO:ta ja sen osakkaita. Esimerkiksi Fortum teki kolmessa kuukaudessa edellisvuoteen verraten 75 prosenttia paremman liiketuloksen, eli 420 miljoonan euron voiton. Lopulta ongelma voidaan ratkaista vain kansallistamalla energiantuotanto ja muut yhteiskunnalle välttämättömät alat, kuten lannoitteiden ja lääkkeiden tuotanto, jotta niitä ei voida käyttää tällaiseen häikäilemättömään rahastukseen.  

Palkkoja, eläkkeitä ja sosiaaliturvaa on korotettava vähintään inflaation verran välittömästi, jotta kaikilla ihmisillä on varaa hankkia perustarpeet kuten ruoka, asuminen, lääkkeet ja sähkö. On myös huolehdittava siitä, että pienimpiä palkkoja korotetaan euromääräisesti eniten ja että perusturva korotetaan vähintään 1300 euroon, joka mahdollistaa kohtuullisen toimeentulon myös silloin kun työnteko ei syystä tai toisesta ole mahdollista. 

20.11.2022
SKP:n keskuskomitea

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista + Kannanotot