Home >> Artikkelit >> Kurdien oikeutettu taistelu

Kurdien oikeutettu taistelu

03.12.2019 - 14:15
(updated: 03.12.2019 - 20:32)
  • PKK:n vuosijuhla

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) puheenjohtajan JP (Juha-Pekka) Väisänen puhe Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) vuosijuhlatilaisuudessa Helsingissä Kaapelitehtaalla 3.12.

Kurdistanin työväenpuolueen toverit,

Turkin hallitus on pitkään terrorismin vastustamisen nimissä yrittänyt oikeuttaa poliittista ja etnistä sortoa, siviilien tappamista, sotatoimia ja miehitystä. Kyproksella ja Rojavassa.   

Rauhan aktivistin näkökulmasta on selvää, ettei Erdonganin sotatoimilla voida saavuttaa pysyvää rauhaa eikä puheet rauhanrakentamisesta ole uskottavia. Työläisen näkökulmasta Turkin hallituksen kurdivastaiselle toiminnalle – suoranaiselle sorrolle ei löydy mitään oikeutusta. Me työläiset olemme kansan enemmistöä, jolla pitäisi olla sanansa, kun hyvinvointia ja demokratiaa rakennetaan. Ihmisoikeuksien näkökulmasta Turkin sota terrorismia vastaan on mustan maalaamista valkoiseksi. Hiljaisuuden huutamista hiljaiseksi. Rojavan voisi juurikin toimia feminismin ja sosialismin hankkeiden kautta edistyksellisen yhteiskuntasuunnittelun inspiraationa. Erdoganin ihmisoikeuspolitiikkaa ei ole. On vain valtapolitiikkaa, joka loukkaa juuriltaan vapauden ja oikeuksien perustoja. Kommunistin näkökulmasta Erdoganin ja Turkin kansainvälisen kapitalistisen eliittikerhon toimet ovat suunniteltua, kylmäveristä väkivaltaa, sortoa ja kokonaisen kansan tahdon vastaista sotaa. Tähän emme alistu. Tähän emme suostu. 

Osallistuin lokakuussa Maailman kommunististen ja työväenpuolueiden 21 maailmankokoukseen. Se järjestettiin tilanteessa, jossa Turkki oli juuri aloittanut sotatoimet Rojavassa. Vaadin puheessani Izmirissä Turkin sotatoimien ja miehityksen lopettamista, PKK:n johtajan Abdullah Öcalanin vapauttamista, PKK poistamista terroristilistoilta ja kaikkien kurdien poliittisten oikeuksien turvaamista.  

Toverit, 

Yhdessä tiedostamalla taistelumme luokkaluonteen ja tiedostamalla luokkataistelun kansainvälisen olemuksen meidän on löydettävä toisemme, toverit eri maista ja meidän on löydettävä yhteinen rintama ja taisteltava Turkin valtion sortoa, sotaa ja etnistä puhdistusta vastaan. 

Tänä päivänä kurdien vapautusliike PKK ja sen naisten vapautusliike mukaan lukien , ei vetoa vain kurdeihin, vaan kaikkiin sorrettuihin.   

Rojavan naisten vallankumos puolustaa yhteisrintamassa Koillis-Syyrian maita ja kasvattaa edistyksellistä vastarintaa. Kansojen demokraattisen yhtenäisyyden nimissä kurdialueen useat naisjärjestöt mukaan lukien kommunististen naisten liitto ovat hiljattain naisiin kohdistuneen väkivallan päivänä haastaneet kaikkia maailman naisia kasvattamaan kamppailuaan valtion järjestäytynyttä väkivaltaa, fasismia, kolonialismia, miehityspolitiikkaa ja kaikenlaista naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Suomen kommunistinen puolue ja radikaalit suomalaiset kommunistiset naiset ovat mukana tämän rintaman rakentamisessa. 

Turkki ja kansainvälisen imperialismi on asettanut tavoitteekseen painaa maanrakoon kurdikansan taistelun itsemääräämisoikeudesta, pyrkimyksestä sosialismiin ja feministisen tasa-arvoisen yhteiskunnan luomisesta, vaikka väkivalloin.  Tänään voidaan nähdä, että kurdit ovat päätyneet täysin vastakkaiseen tavoitteeseen ja toimintaan. Kapitalismille ei voi alistua. Taantumus ja patriarkaatti ei ole ratkaisu. On koottava joukkoja luomaan poliittisesti tiedostavaa, osallistuvan demokratian kautta kasvavan autonomisen ja kriittisen rauhan yhteisön rakentamista. 

Onnittelen kaikkia kurdiyhteisön jäseniä ja Kurdistanin työväen puolueen tovereita, naisjärjestöjä, radikaaleja, omistautumisesta täysin oikeutettuun taisteluun! 

Eläköön kansainvälinen solidaarisuus! 

Eläköön vapaa Kurdistan!

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista