Home >> Artikkelit >> Kommunistit julkaisivat aluevaaliohjelmansa!

Kommunistit julkaisivat aluevaaliohjelmansa!

30.11.2021 - 15:30
(updated: 01.12.2021 - 17:14)
  • SKP telttabanderolli ja liput Tampere 2021
SKP:n liput liehuivat toriteltalla Tampereen keskustorin markkinoilla kesällä 2021. Kuva Petra Packalén

Suomen kommunistinen puolue on julkaissut aluevaaliohjelmansa.

Vaaliohjelman julkaisupäivänä 30. marraskuuta järjestettiin myös live-stream -julkaisutilaisuus. Se on katseltavissa puolueen Youtubessa. Tilaisuudessa Tiedonantajan päätoimittaja Petra Packalén jututti puolueen pääsihteeri Tiina Sandbergia ja kommunistinuorten puheenjohtaja Jiri Mäntysaloa ohjelman sisällöstä ja tekemisten prosessista.

 

Aluevaaleissa taistellaan rahasta

Sote-uudistus jätti ratkaisematta kaikkein kipeimmät ja kriittisimmät kysymykset. Se ei ratkaise sote-palveluiden rahoitusvajetta, eikä tarjoa keinoja henkilöstön tilanteen helpottamiseen ja siten palveluiden turvaamiseen kaikkialla Suomessa. Eduskuntapuolueet lupaavat kauniita, mutta käytännössä keinot puuttuvat.

Sote-uudistus vie palveluista päättäviltä nekin säätövarat, jotka kuntapäättäjillä oli aiemmin. Kunnat pystyivät esimerkiksi korottamaan kunnallisveroa tai priorisoimaan sote-palveluita kuntien budjeteissa. Nyt tätä mahdollisuutta ei ole. Hyvinvointialueet saavat sen rahoituksen, jonka valtio niille osoittaa ja siihen niiden on tyytyminen.

Sote-uudistuksessa on huomioitu rahoituksen puutteita luomalla joukko erilaisia rahoituksen suuntaamiseen tarkoitettuja laskentakaavoja, joilla rahoitusta yritetään suunnata hyvinvointialueilla tarkoituksenmukaisesti. Terveydenhuollon ammattilaiset eivät kuitenkaan usko näiden toimivan. Hyödyllisempää olisi antaa hyvinvointialueiden itse huomioida esimerkiksi alueiden iäkkäiden asukkaiden määrät toimintansa järjestämisessä.

Koko sote-uudistus perustuu jäykkään raamibudjetointiin, jossa ensin päätetään käytettävissä olevat varat ja yritetään sitten kattaa niillä lakisääteiset palvelut mahdollisimman hyvin. Tämä budjetointitapa lisää hoivavajetta ja pahentaa tilannetta, koska rahoituksen määrä ei nouse vaan vähentyy jatkuvasti suhteessa tarpeeseen. Hoitoon pääsy vaikeutuu vääjäämättä.

Jokainen voi miettiä, millainen suomalaisten sote-palveluiden tilanne olisi, mikäli rahoituksen kasvu olisi estetty jo vuosituhannen alussa. Nyt kustannukset on sentään huomioitu, vaikkakin vain osittain. Sote-palveluiden kulujen kasvulle on painavat perusteet ja ne on huomioitava myös jatkossa.

Oikea tapa järjestää palvelut on raamittaa ensin hyvinvointialueella tarvittavat palvelut ja sovittaa rahoitus vastaamaan tätä hyvinvointiraamia. Tällöin on mahdollista katkaista hoivavajeen kasvu ja  järjestää tasapuoliset ja kattavat palvelut kaikille. Pitkällä aikavälillä tämä on ainoa kestävä ratkaisu ja sen rahoittamiseksi hallituksen tulee esimerkiksi perua järjettömän kalliit hävittäjähankinnat tai lopettaa pääomatulojen erityiskohtelu ja siirtää ne progressiivisen verotuksen piiriin.

Suomen kommunistinen puolue asettaa aluevaaleissa ehdokkaita kaikkialla Suomessa kamppailemaan parempien palveluiden puolesta. Puolueen tavoitteena on saada nimettyä 100 ehdokasta ja saada edustajia aluevaltuustoihin, joissa he ovat etulinjassa puolustamassa julkisia palveluita, parantamassa työntekijöiden asemaa ja vahvistamassa demokratiaa.


Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista