Home >> Artikkelit >> Kaduille imperialismia ja militarismia vastaan

Kaduille imperialismia ja militarismia vastaan

14.07.2018 - 14:45
(updated: 14.07.2018 - 15:14)
  • Maailman rauhanneuvosto, World Peace Council, Trump Putin Summit Helsinki, Imperialismia ja militarismia vastaan, rauhanpolitiikka

Eurooppalainen rauhanliike ja Maailman rauhanneuvosto ovat protestoineet näkyvästi Natoa vastaan Euroopassa. Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja, rauhanaktivisti JP (Juha-Pekka) Väisänen osallistuu Helsingissä suurvaltajohtajien Donlad Trumpin ja Vladimir Putinin politiikkaa kritisoivaan mielenosoitukseen, tyrmää Trumpin aloitteen eurooppalaisten maiden sotilaskulujen nostamisesta ja vaatii Suomen poliittista eliittiä muuttamaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa rauhantyöksi imperialismia ja militarismia vastaan. 

 

Anti-imperialistisen rauhanjärjestöt Natoa vastaan 

Maailman rauhanneuvoston järjesti (7.7.) militarismin vastaisen konferenssin Brysselissä teemalla "Ei Natolle kyllä rauhalle". Konferenssiin osallistui anti-imperialistisia rauhanjärjestöjä Belgiasta, Kreikasta, Portugalista, Puolasta, Turkista, Serbiasta, Espanjasta, Italiasta, Yhdysvalloista, Nepalista, Norjasta ja Kyprokselta. 

Konferenssin jälkeen Maailman rauhan neuvoston jäsenet, eri maiden rauhan liikkeitä ja mm Euroopan vasemmiston rauhanryhmä osallistuivat Brysselin kaduilla yhteiseen Naton huippukokouksen vastaiseen mielenosoitukseen. 

Maailman rauhan neuvoston Naton vastaisessa konferenssissa puhunut järjestön pääsihteeri kreikkalainen Thanassis Pafilis kuvaa sotilasliitto Natoa ihmisten, kansojen ja rauhan viholliseksi. 

- Nato on imperialismin aseellinen siipi, vaarallinen murhaorganisaatio, joka suojelee globaalisti, maailmanlaajuisesti suurpääoman etuja. Tästä näkökulmasta tänään Naton vastainen taistelu eri maissa on erityisen tärkeää. Lisäksi on ymmärrettävä Euroopan unionin luonne imperialistisena liittona ja Naton läheisenä yhteistyökumppanina, korostaa Pafilis Brysselin puheessaan. 

Maailman rauhanneuvoston uutinen "Anti-NATO conference of the WPC in Brussels 7th July 2018" 

 

Trump vaatii sotilasmenojen kasvattamista  

NATO:n huippukokous Brysselissä juuri ennen Trumpin ja Putinin Helsingin huippukokousta vahvisti sotilasliiton pelotteen vahvistamista, linjasi Baltian maiden Nato-suojaa ja kävi poliittisen hegemonia keskustelun määrärahoista ja sitoutumisesta. 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehui kokouksen jälkeen saaneensa Naton muut jäsenmaat lupaamaan sotilasmenojen nopeampaan korottamiseen. Suomen presidentti Sauli Niinistön ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan varsinaisia uusia sitoumuksia ei nyt Brysselissä kuitenkaan tehty.   Niinistö ja Stoltenberg  kertovat,  että kokous vahvisti aiemmin sovittua linjaa. Trumpin mukaan kuitenkin kaikki Nato-maat lupasivat kasvattaa sitoutumistaan määrillä, joita he eivät ole koskaan aiemmin kuvitelleet - 33 miljardilla dollarilla. 

- Trumpin esitys jäsenmaiden  sotilasmenojen kasvattamisesta neljään prosenttiin nykyisestä kahdesta prosentista bruttokansantuotteesta, on vahva kasvavan militarismin viesti. Trumpin neljän prosentin esitys on saanut Brysselin kaduilla huippukokouksen aikaan eurooppalaisen rauhan liikkeen täystyrmäyksen. Meidän rauhanrakentajien Suomessakin on syytä liittyä eurooppalaisen rauhanliikkeen vaatimukseen, jossa Nato jäsenmaat aluksi torjuvat aloitteen sotilasmenojen kasvattamisesta ja kääntävät kehityksen militarisoitumisesta kohti rauhan politiikkaa ja koko sotilasliitto Naton lopettamiseen, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen. 

- Naton huippukokous Brysselissä muuttui Trumpin aloitteesta puolustus ja asemäärärahojen nostokokoukseksi ja trumpilaisen militarismin alustaksi. Suomen presidentti Niinistölle, Sipilän hallitukselle ja ilmeisesti myös meidän parlamentaariselle oppositiolle rahansiirto aseisiin ja militarismi on ok koska sen verran vähän olen kritiikkiä ja vastustusta kuullut. Sipilän hallituksen kaavailemille uusille miljardiluokan uusille asehankinnoille on laitettava rauhanstoppi, jonka toivon yltävän yli kaikkien puoluerajojen. Me tarvitsemme hyvät naapurisuhteet ja  nyt on satsattava ihmisten perusturvaan, sivistykseen ja koulutukseen eikä mihinkään machopoliitikkojen militaristisiin asehankintoihin, linjaa Väisänen 

 

Suomalaisia rauhanjärjestöjä kadulla  

Trumpin ja Putinin tapaaminen liikuttaa rauhanrakentajia kaduille ja vähintään kirjoittamaan. Suurvaltajohtajien tapaaminen antaa mainion paikan järjestöjen viesteille kansalaisyhteiskunnan kaduilla. Rauhanjärjestöjen fb sivuilla on kiinnostavia linkkejä poliittisiin ristiriitoihin ja kehotuksia osallistua eri mielenosoituksiin. 

- Osallistun Helsingissä suurvaltajohtajien Trumpin ja Putinin politiikkaa kritisoivaan mielenosoitukseen. Vien mielenosoitukseen itsetekemäni koivuvastan koska nyt on toimittava militarismia vastaan. Tämä on käsitetaiteilijalle luonteva tapa kertoa, miten asioita voidaan ratkaista. Aina ei ensimmäiseksi tarvitse mennä saunan taakse. Trump ja Putin voisivat vihtoa pois politiikastaan asevarustelun ja imperialistisen laajentumispolitiikan, muurit ja vähemmistövainot. Ennen kuin on mahdollista puhua ihmisten oikeuksista, tarvitaan kaikille ihmisille kuuluva perusturva. Perusturvan, työn ja toimeentulon kysymyksen äärelle olisi suurten johtajien lisäksi meidän presidenttimmekin syytä nöyristyä. Kaikilla tuntuu riittävän kyllä rahaa aseisiin samalla kun työllisyys ja perusturvapolitiikka on niin idässä, lännessä ja meillä itsellämmekin ihan retuperällä. Näille suurvaltamachoille ja omalle poliittiselle eliitillemme pitää nyt laittaa sellainen rauhankylpy, muuten ei Helsingin tapaamisellakaan ole mitään merkitystä, sanoo Väisänen.

- Trumpin ja Putinin tapaamisen militarismi ei saa toimia Sipilän hallituksen ja presidentti Niinistön militaristisen politiikan kyytipoikana. Tarvitaan liennytystä ja rauhan sopimuksia. Mikäli keskustelut Helsingissä käydään liennytyksen hengessä, on sillä positiivinen vaikutus maailmanpolitiikkaan. Mikään taho ei kuitenkaan ole vielä virallisesti ilmoittanut tarkempia aiheita, joista mahtimiehet keskustelevat. Huipputapaamisen isännän meidän suomalaisten pitää nyt ymmärtää, että maailman kriisit tarvitsevat suurvaltapolitiikasta ja sotilaallisista riippuvuuksista vapaita maita. Poliittisen eliitin on nyt uudelleen arvioitava jo tehdyt sotilaalliset sopimukset mm Ruotsin, Yhdysvaltojen ja Ison Britannian kanssa. Tarvitaan rauhan aloitteita ja sopimuksia. Mielestäni se on vähintä mitä Trumpin ja Putinin tapaamiselta pitää voida odottaa, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja ja rauhanaktivisti JP (Juha-Pekka) Väisänen 

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista