Home >> Artikkelit >> Ilmastokriisin torjuminen tarvitsee sosialistista Kuubaa

Ilmastokriisin torjuminen tarvitsee sosialistista Kuubaa

11.11.2021 - 09:30
(updated: 11.11.2021 - 09:42)
  • JP (Juha-Pekka) Väisänen on Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja
SKP:n puheenjohtajalle JP (Juha-Pekka) Väisäselle sosialistinen Kuuba on aina ollut lähellä sydäntä. (kuva SKP)

Suomen kommunistinen puolue (SKP) tukee Kuuban kommunistisen puolueen taistelua imperialismia ja ilmastokriisiä vastaan.   

Kuuba on globaalin koronakriisin jälkeen palaamassa uuteen normaaliin 15. Marraskuuta kun se avaa rajansa kansainväliselle matkailulle. 

- Jos kuubalaisilta itseltään kysytään, sanovat järjestään kaikki tuntemani kuubalaiset että, koulutus on aina ollut kiistaton saavutus Kuuban yhteiskunnalliselle kehitykselle -  vallankumoukselle, kuten kuubalaiset sen itse tietenkin sanoisivat. Hienoa, että ensi maanantai ei tarkoita vain Kuuban  matkailun ja turismibisneksin avautumista, mutta myös opetustoiminnan ja koulujen toiminnan uudelleen vahvistamista ja käynnistämistä, sanoo SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen.

Maailman muuttamisessa puolue on työväline

Maanantaina. 15. marraskuuta on myös symbolinen päivämäärä kaikille kuubalaisille.  Ensi maanantaina tulee kuluneeksi 502 vuotta Havannan, perustamisesta.    

- Suurin osa Kuuban kansasta on aina antanut tukensa  sosialismin ja sen vallankumouksen rakennushankkeelle – ollut itse rakentamassa toisenlaista ja parempaa maailmaa. Tähän kommunistinen puolue on ollut mainio työväline, sanoo Väisänen. 

Yhdysvaltojen harjoittama kauppasaarto on vaikeuttanut tavallisten kuubalaisten arkea jo lähes 60 vuoden ajan. Yhdysvaltalaisille imperialisteille ja uusliberaaleille sosialistinen Kuuba on aina ollut häiritsevä esimerkki toisenlaisesta politiikasta. 

Väisänen tuomitsee imperialistien toimet

Eräät Yhdysvaltojen imperialismille uskolliset tahot ovat jälleen aktivoituneet ja pyrkivät taas horjuttamaan Kuuban sosialismin kehitystä ja yhteiskuntarauhaa. Suunnitteilla on sosialistisen Kuuban vastaisia protesteja ja marsseja. 

- Itsekin täällä Suomessa olen tyytymätön nykymenoon kapitalismiin ja Sanna Marinin hallituksen hampaattomuuteen. Mielenosoittaminen on minulle tuttua ja arvokas tapa toimia.  Olen mm. elokapinaliikkeen kanssa samaa mieltä, että kapitalistinen systeemi on suurin ilmastokriisin aiheuttaja ja systeemin on muututtava. 

Jenkki-imperialistit Kuuban vastaisilla aloitteillaan masinoivat nyt taantumusta ja lisäävät samalla vaarallisesti myös ympäristökriisin haittoja. Tilanne on monestakin syystä sietämätöntä. Sosialistinen Kuuba on edistänyt omilla toimillaan ja tutkimuksillaan maailman ekologista kehitystä. Vastustan jo tästä syystä Kuuban vastaisia suunniteltuja protesteja. Maailman ympäristötyö tarvitsee sosialistisen Kuuban osallistumista ja osaamista.  

Pidän erittäin halpamaisena ja sietämättömänä - demokratian vastaisena sitä, että Kuuban rauhanomaiseen, sosialismin ja osallistuvan demokratian merkittävään yhteiskunnalliseen kehitykseen puututaan maan ulkopuolelta masinoimalla tyytymättömiä, joita toki on kaikissa yhteiskunnissa, sanoo Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen 

SKP on solidaarinen

Suomen kommunistinen puolue on ilmaissut tukensa Kuuban kommunistiselle puolueelle kirjeellä (11.11.). SKP  tuomitsee Yhdysvaltojen Kuubaan kohdistaman saartopolitiikan ja vaatii Sanna Marinin hallitusta antamaan julkisen tukensa Kuuban kauppasaarron lopettamiselle ja ottamaan asian esille  Suomen ja Yhdysvaltojen hallituksien ja EU:n yhteisissä keskusteluissa. 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista