Home >> Artikkelit >> Euroopan vasemmisto tuomitsee Perun vallankaappauksen

Euroopan vasemmisto tuomitsee Perun vallankaappauksen

23.01.2023 - 14:45
(updated: 25.01.2023 - 18:49)

Euroopan vasemmisto on tuominnut oligarkkien ja oikeistolaisten vallankaappaussuunnitelmat Pedro Castilloa vastaan. Omistavan luokan hallinnon horjuttamisyritykset alkoivat jo vuoden 2021 vaalituloksen selvittyä, jota oikeisto ei hyväksynyt. Oikeiston kontrolloima parlamentti on kieltäytynyt yhteistyöstä Castillon kanssa. Vaaleilla valittua presidenttiä Castilloa vastaan alettiin heti tehtailla erilaisia virkasyytteitä.

Euroopan vasemmisto ei hyväksy Amerikan valtioiden järjestön ja ulkomaiden puuttumista Perun asioihin. Demokratiaa ja perustuslaillista järjestystä on puolustettava. Se näkee, että taustalla vaikuttavat perinteiset halut viedä Perun vaurauksia. Tiedossa on, että USA:n suurlähettiläs Lisa Kenna, joka on työskennellyt jo pidempään CIA:ssa, lähetettiin Peruun muutama viikko ennen vaalipäivää. Hän tapasi Perun puolustusministerin ennen vallankaappausta.

Vaaleilla valitsematon Dina Boluarte ja hänen hallintonsa on vastannut Castilloa puolustaviin mielenosoituksiin väkivallalla. Useita on kuollut ja haavoittunut poliisin väkivaltaisissa tukahduttamistoimissa. Euroopan vasemmisto vaatii Boluartea lakkauttamaan hätätilalain ja lopettamaan väkivallan mielenosoittajia vastaan. Perussa on järjestettävä uudet parlamenttivaalit mahdollisimman pian, sanoo Euroopan vasemmisto. Pedro Castillo in vapautettava ja hänelle on taattava kansainvälisen yleisön seuraama reilu oikeudenkäynti. Eurooppalaisten päättävien tahojen on tuomittava vallankaappaus ja vapaakauppasopimus Euroopan unionin ja Perun välillä on keskeytettävä, kunnes rauha ja oikeus on palautettu.

Perun asevoimat lopettakoot kansalaistensa pieksämisen ja palatkoot sotilasparakkeihinsa toteuttamaan varsinaista tehtäväänsä: Perun rajojen puolustamista.

Euroopan vasemmisto antaa täyden tukensa kaikille niille Perun vasemmistolaisille ja edistyksellisille voimille, jotka ovat valmiita puolustamaan vapautta, ihmisoikeuksia ja rauhaa.

Demokraattisen ja oikeudenmukaisemman Perun puolesta!
Julkilausuma EV:n sivuilla

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Ajankohtaista